Vrhnika

DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Barjani od Mengša do Rašice

Za naš prvi novembrski pohod nam je naša vodnica Sonja izbrala pot po Grebenski poti, od Mengša do Rašice. Avtobus nas je vseh 32 pohodnikov izkrcal v Mengšu, od koder smo se kljub deževnemu vremenu, opremljeni z dežniki in pelerinami, dobro razpoloženi podali na pot. Že po nekaj prehojenih metrih se nam je pogled ustavil na graščini ob cesti, katero je v svojih delih omenjal že Valvazor. Sonja in sedanji lastnik sta nam na kratko opisala zgodovino te graščine.

Med dežjem je že rahlo naletaval sneg, mi pa smo se podali navkreber po gozdni poti in po dobrih 20 minutah že prispeli do Mengeške koče na Gobavici (433m). V prijetno urejeni koči smo si privoščili kratek oddih in jutranjo kavico.

Po Grebenski poti smo se podali proti našemu naslednjemu cilju, Rašiški koči. Po gozdnih poteh, z nekaj spusti in vzponi, smo morali hoditi previdno, saj je mokro listje pod našimi nogami od nas terjalo precej pazljivosti. Na višje ležečih predelih smo prečkali tudi že rahlo zasnežene dele gozda. Med potjo so našo pozornost pritegnile kraške vrtače, raznovrstne gobe in še vrsto lepot, ki jih narava nudi v dežju.

Ko smo zagledali razgledni stolp smo vedeli, da smo prispeli tudi do našega drugega cilja, do planinskega doma Rašiške čete na Rašici (631 m). Topel čaj in okusna obara sta se nam vsem prilegla. Ob spustu do vasi vasi Rašica, kjer nas je čakal avtobus, se nam je odprl čudovit panoramski pogled na Ljubljano in Ljubljanska vrata med Golovcem in Rožnikom.  Na koncu smo bili vsi veseli in zadovoljni, da smo kljub deževnemu vremenu opravili lep pozno jesenski pohod.

Besedilo: Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič

Oglejte si tudi