Vransko

DANES
21°C
9°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Nova destinacija Spodnja Savinjska dolina – Dolina zelenega zlata

Bil je projekt. Nastala je povezana dolina  turistična destinacija. Nov doprinos slovenskemu turizmu. In to ravno na svetovni dan turizma, v sredo, 27. septembra 2023, v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu.

Destinacija je namreč rezultat enoletnega projekta LAS SSD in njenih šestih občin (občina Žalec, Vransko, Polzela, Braslovče, Prebold in Tabor) ter ESRR nepovratnih sredstev. Projekt »Povezovanje turističnih potencialov Spodnje Savinjske doline« je postal več kot le to. Nastala je turistična destinacija, ki je povezala in k sodelovanju spodbudila vse deležnike doline, prav tako se je k financiranju nadaljnjega razvoja turizma zavezalo vseh šestih občin.

Na destinacijskem dogodku so snovalci projekta razkrili vsebino prvega skupnega destinacijskega kataloga SSD in 5-letne smernice razvoja turizma, h katerim so se partnerske občine zavezale  (SRT SSD 2023-2028).

Pričetek destinacijskega dogodka je otvorila Doris Urbančič Windisch, vodja sektorja za razvoj turizma z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki je potrdila, da je destinacijsko povezovanje res prava pot in so prizadevanja ter delovanje na področju turizma doline, kot prispevek slovenskemu turizmu, prepoznana tudi na nacionalnem nivoju. Kako prelomno je to za Dolino zelenega zlata in da ni vprašanje  da ali ne dalje, temveč samo še KAKO, so na svetovni dan turizma ob razgrnitvi strateškega razvoja doline v zaključni razpravi potrdili tudi župani občin, partneric destinacije.

1/4




V neformalnem delu so lokalno kulinarično najboljše iz doline »zakuhali« še lokalni ponudniki, katerih sodelovanje in povezovanje se vse močneje izraža. In ravno to je ključ, ki odpira vrata v svetlo zgodbo turizma novonastale destinacije, izza kulise hmeljskih zaves, ki so v teh dneh padle v dolini.   

T. T.

Oglejte si tudi