Vransko

DANES
21°C
8°C
JUTRI
19°C
12°C
Oceni objavo

NA ŠOLSKEM VRTU PREDSTAVITEV ČEBELARSKE UČNE POTI, DAN ODPRTIH VRAT V ŠOLSKEM ČEBELNJAKU TER OGLED PAVILJONA MEDENA ZGODBA

20. maja bo Slovenija in z njo ves svet petič praznovala svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Ta dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki imajo pomembno vlogo pri oskrbi s hrano. Prav tako sredi maja praznuje Vransko svoj občinski praznik, v spomin, ko je kraj postal trg z vsemi svojimi pravicami. V čast tema dvema pomembnima dogodkoma smo se 13. maja 2022 zbrali na šolskem vrtu, kjer smo pozornost namenili predstavitvi čebelarske učne poti, šolskemu čebelnjaku ter paviljonu Medena zgodba.

Na uvodnem kulturnem programu, kjer so sodelovali člani čebelarskega krožka in pevci MOPZ z Danijelo Jeršič, smo z veseljem pozdravili predstavnika Čebelarske zveze Slovenije in predsednika ČD Domžale Andreja Jusa, predsednika Čebelarskega društva Vransko Janeza Kropivška in člane društva, župana Občine Vransko Franca Sušnika in ravnateljico Osnovne šole Vransko-Tabor Majdo Pikl. Kratkemu kulturnemu programu in ogledu čebelarske učne poti, šolskega čebelnjaka in paviljona Medena zgodba so se pridružili tudi učenci, učitelji in ostali obiskovalci.

Šolski vrt že štiri leta krasi učni čebelnjak, ki ga učenci uporabljajo v učne namene. V njem potekajo srečanja članov čebelarskega krožka in je namenjen praktičnemu pouku, hkrati pa nas njegova prisotnost nagovarja k odgovornemu ravnanju z naravo in spremljanju življenja čebel. Učenci so si v čebelnjaku ogledali razstavo panjskih končnic, ki so jih izdelali mladi čebelarji 2. in 3. razreda, plakate o dejavnosti čebelarskih krožkov, razstavo čebelarskih orodij in pripomočkov, hkrati pa se je predvajal posnetek, ki so ga čebelarji ustvarili kot nagovor ob slovenskem tradicionalnem zajtrku.

Čebelarska zveza Slovenije nam je za ta konec tedna posodila čebelarski paviljon Medena zgodba – prevozni čebelnjak, namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva in medenih izdelkov. Medene izdelke so predstavljali člani ČD Vransko, prtičke za darila in razstavo so izdelale vezilje Snežinka iz DUTŽO, rože iz krep papirja pa Vranske rož'ce.

Čebelarska učna pot je sestavni del šolskega vrta. Na učnih panojih, ki so postavljeni ob potki med gredo medovitih rastlin in šolskim čebelnjakom, je predstavljeno v sliki in besedi življenje čebele. Na podlagi vsebin na panojih je nastala tudi čudovita učna brošura. O ideji in snovanju učne poti nam je več povedal idejni vodja projekta Ludvik Krajnc. Pri realizaciji so sodelovali člani ČD Vransko s prostovoljnim delom, učiteljice in učenci čebelarskega krožka, gospa Tamara Fras in Packa, d. o. o. Finančno je bil projekt realiziran s sredstvi, pridobljenimi na razpisu LAS SSD za izbor operacij za izvajanje Strategije lokalnega razvoja LAS SSD  v programskem obdobju 2014–2020 iz sklada EKSRP, Čebelarskega društva Vransko, Luka, d. o. o., Vransko in Občine Vransko.

1/13













Znan pregovor pravi, da je narava mogočna učiteljica in otroci se na šolskem dvorišču lahko naučijo zelo veliko stvari, kakršnih se med sedenjem v učilnici ne morejo. Naj nas narava, ta mogočna učiteljica, opominja, da bomo z njo vedno ravnali preudarno ter ji pogosteje prisluhnili. 

NAJ MEDI!

 

Barbara Cijan in Nataša Pečovnik, mentorici čebelarske dejavnosti na šoli

 

Oglejte si tudi