Vransko

DANES
22°C
9°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Šolarji očistili šolsko okolico in del planinske poti

V preteklosti skorajda niso poznali odpadkov. Pijače so prodajali v steklenicah, živila v papirnati embalaži, plastičnih izdelkov je bilo zelo malo. Večino hrane so si ljudje pridelali sami ali izdelali predmete iz naravnih materialov. S sodobnim načinom življenja, z novimi vrstami materialov in vse večjega potrošništva je začelo nastajati vedno več odpadkov. Pred leti se o ločevanju ali recikliranju odpadkov še ni veliko vedelo, zadnja leta pa ozaveščanje o odpadkih poteka že od vrtca naprej, predvsem v sklopu nacionalnega programa Ekošola. V skrbi za čisto in zdravo okolje smo dolžni spremeniti svoje obnašanje ter poskrbeti, da bomo povzročali čim manj odpadkov oziroma s pravilnim ravnanjem preprečili njihovo odlaganje v naravo.

V soboto, 5. aprila 2024, je na Vranskem potekala spomladanska čistilna akcija, na Osnovni šoli Vransko-Tabor pa smo dan prej v dopoldanskem času očistili širšo šolsko okolico. Za uvod v čiščenje sta nas pred šolo nagovorili gospa ravnateljica Majda Pikl in županja Nataša Juhart. V sklopu šolske čistilne akcije je ekipa sedmošolcev po Vranskem namestila opozorilne table z namenom, da bi lastniki pospravljali za svojimi pasjimi prijatelji, druga ekipa pa je pripravila ozaveščevalne table za šolski vrt.

Popoldne so se šolski planinci podali na pohod, na katerem so očistili prehojeno pot. Učenci so s sabo prinesli rabljeno vrečko, nato pa smo iz narave pobrali vse vsiljivce. Na poti čez Marelico in ob asfaltirani cesti do Lovskega doma na Tešovi smo našli res ogromno odpadkov. Naprej smo pot nadaljevali na Prilope in po planinski poti nazaj na Vransko. Izredno nas je veselilo, da smo v gozdu našli le redkokateri odpadek, kar pomeni, da so pohodniki bolj naklonjeni čisti naravi kot pa vozniki.

1/7







Prav je, da se udeležujemo čistilnih akcij. Še bolj pomembno pa je, da skupaj skrbimo, da čistilne akcije sploh ne bodo potrebne, na odlagališčih pa bo manj odpadkov, kot je potrebno.


Zapisali Maja Jerman in Nataša Pečovnik.

Oglejte si tudi