Vransko

DANES
19°C
12°C
JUTRI
21°C
9°C
Oceni objavo

LETOS TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK "NA DALJAVO"

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je ozaveščati otroke in mlade o pomenu zajtrka v okviru zdravih prehranjevalnih navad. Prav tako je poudarek v uživanju lokalno pridelanih živil, ki imajo kratke transportne poti in ohranijo bogato hranilno vrednost. Eden izmed ciljev je tudi izobraževanje otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.

Učenci Osnovne šole Vransko-Tabor so na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in v okviru programa Ekošola na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga zaznamujemo ob dnevu slovenske hrane vsak tretji petek v novembru, tokrat 20. novembra, ogledali kratek video prispevek z naslovom Zajtrk z medom – super dan!. Kar doma so si privoščili kruh z maslom in medom, mleko in jabolko. Prejeli smo precej utrinkov in fotografij izdelkov, ki jih lahko preberete spodaj ali si jih ogledate v kratkem video prispevku (https://youtu.be/kkd3fvWCbKY).

In ne pozabite: »Domače pridelaj, domače kupuj, redno in zdravo zajtrkuj!«

 

V petek, 20. 11., smo imeli slovenski medeni zajtrk. Spekli smo palačinke in jih namazali s slastnim medom. Poplaknili smo jih z domačim mlekom in za malico pojedli domača jabolka. Za sladico po kosilu smo spekli medenjake. Naredili smo različne oblike, komaj počakali, da se spečejo, in jih na koncu še okrasili. Risali smo čebelice in poslušali pesmi o njih. Imeli smo se fajn!

1/6






Lep pozdrav

Manca, Mirjam, Maja in Marija Brvar

 

Hvala za povabilo na 10. tradicionalni slovenski zajtrk. Danes smo se v naši družini okrepčali z medom iz najstarejše slovenske 500 let stare lipe, iz visoko ležeče majhne vasice Rut v Baški grapi. Ekološka, popolnoma neškropljena jabolka smo pridelali sami v svojem sadovnjaku na Kozjanskem, po mleko pa smo šli peš na bližnjo kmetijo na Brišah nad Vranskim. Da vse le ni bilo popolnoma avtohtono slovensko, ampak vseeno naše – evropsko, smo na mizo dali belgijsko maslo.

Lep pozdrav

Kramarjevi 

Oglejte si tudi