Peka, petje, ročna dela, ohranjanje tradicije
Izpod njenih rok ne nastajajo le okusne sladke in slane dobrote, ki obogatijo marsikatero društveno srečanje, tekmovanje ali praznik, mojstrsko izdela tudi pleten kruh. Ko iz pečice že omamno diši po pečenih dobrotah, nam z žarom in ustvarjalnim elanom pripoveduje o spretnosti, ki jo ohranja in izpopolnjuje že od desetega leta, ko jo je njena teta naučila izdelovati rože iz kreppapirja. Takrat so bili vsi »bogkovi« koti v kmečkih izbah okrašeni z venčki iz rož, narejenih iz kreppapirja, tudi poročni šopki so bili redko iz svežega cvetja. Z rožami pa je gospa Majda tudi sicer povezana. Njen dom je poln različnih cvetlic, od ločnic do tistih, ki jih oblikuje iz različnih materialov, tudi iz nogavic. Spomladi in poleti pa je okolica hiše vsa v cvetju.
Ambasadorka za mir
Prava paša za oči so tudi njene voščilnice, izdelane v tehniki »pickpoint«, ki so plod sodelovanja. Njen življenjski sopotnik Franc izbrani vzorček Majdi preluknja, ona pa ga potem s svojimi natančnimi šivi zašije.
Gospa Majda je tudi ambasadorka za mir. V svoj dom pa ob koncih tedna, med prazniki in med kolektivnim dopustom sprejme rejenko Silvo, ki je del njihove družine že 52 let. Občasno pa Silva preživi konec tedna na Majdinem prejšnjem domu pri njenih sinovih.
Rogljiči
Testo:
120 dag moke
2 žlički soli
4 dcl olja
2 pecilna praška
4 dcl toplega mleka
2 kisli smetani (2-krat 180 g)
1 kocka kvasa ali 2 vrečki suhega kvasa
2 žlički sladkorja
Nadevi po okusu:
Sladki:
Orehov nadev, marmelada ali čokoladni namaz
Slani:
Salama, šunka, sir
Postopek:
Moko presejemo, da postane zračna, dodamo sol, oba pecilna praška. Posebej v 2 dcl mleka nadrobimo kvas, ki smo mu dodali 2 žlici sladkorja. Zmešamo in zlijemo na moko ter pustimo, da kvasec vzhaja. V posodici zmešamo 4 dcl olja, 2 kisli smetani in 2 dcl mleka ter nato vmesimo v testo. Testo mesimo, da postane gladko. Oblikujemo podolgovato štruco, ki jo razrežemo na 5 hlebčkov. Hlebček razvaljamo na tanko v obliki kroga. Za polnjene rogljiče naj bo krog premera 40 cm, ki ga nato razrežemo na 14 trikotnikov. Iz kroga, premera 30 cm, lahko dobimo 15 manjših rogljičev, ki pa jih ne polnimo.
Postopek zvijanja začnemo pri najdaljši stranici trikotnika in jo zvijamo navznoter. Pri polnjenih rogljičih v zgornji del trikotnika položimo nadev in vse stranske vogale upognemo navznoter ter nato zvijemo.
Rogljiče premažemo s stepenim jajcem, jih posujemo z makom, sezamom ali lanom, lahko tudi z naribanim sirom ter damo vzhajati v pečico na 50 °C, da se njihova velikost poveča za enkrat. Nato rogljiče pečemo na 180 °C, 20–25 minut, da dobijo lepo barvo. V kovinski škatli bodo ostali sveži. Najbolj hrustljavi so sveži, zato je najbolje, da se pojedo isti dan, kar pa pri Majdinih okusnih rogljičih ni težko. Če pa jih boste spekli več, jih ohlajen hranite v kovinski škatli.
Veliko uspeha pri peki.
Tekst: Lidija Eler Jazbinšek
Foto: Lea Sreš