Vojnik

DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C

Začetek preventivne akcije o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

Javna agencija RS za varnost prometa bo tudi v letošnjem letu koordinirala preventivno akcijo »Mobilni telefoni«, s katero bomo osveščali voznike in voznice o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Preventivna akcija bo potekala v obdobju od 13. do 26. januarja 2014 v sodelovanju s policijo, ministrstvi, redarskimi službami, nevladnimi organizacijami, pa tudi z mobilnimi operaterji (Telekom, Si.mobil in Tušmobil).

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja v zadnjih letih razširjena. Po podatkih raziskave iz leta 2011 kar 25,3 % voznikov v Sloveniji uporablja mobilni telefon med vožnjo, 12,2 % teh pa med vožnjo tudi piše oz. pregleduje SMS sporočila ali elektronsko pošto. Ti podatki so zelo zaskrbljujoči, saj govorjenje ali branje oz. pisanje SMS sporočil ali elektronske pošte voznika povsem okupira, zmanjša se njegova pozornost in podaljša se reakcijski čas. Vse to pa lahko vodi do najhujših posledic, ki smo jim priča v prometnih nesrečah na naših cestah. 

Ključno sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam, je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. 

Ø        Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. 
Ø        Med pisanjem SMS sporočila voznik ne gleda na vozišče kar 4x več časa kot pri normalni vožnji. 

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo pa vpliva tudi na: 
-        slabši reakcijski čas voznika (50 % slabši kot vožnja v normalnih pogojih), 
-        počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo, 
-        daljši zavorni čas, 
-        zmanjšano zaznavanje okolice in prometa, 
-        večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo. 

V času preventivne akcije bodo Policija in redarske službe izvajale poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo ter opozarjale voznike na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Na Javni agenciji RS za varnost prometa bomo pripravili strokovno gradivo, pozvali pa bomo tudi občinske Svete za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, da posvetijo pozornost problematiki uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, predvsem z organizacijo različnih preventivnih dogodkov na lokalni ravni. Hkrati bomo tudi opozarjali in osveščali kandidate za voznike o tej temi preko 16 izpitnih centrov po celi Sloveniji. Osveščanje javnosti bo potekalo tudi preko drugih komunikacijskih kanalov različnih sodelujočih v preventivni akciji, od sodelujočih ministrstev do mobilnih operaterjev, ki bodo osveščali svoje uporabnike preko internih, eksternih kanalov in tudi preko družbenih omrežij. 

Več podrobnosti o problematiki uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in aktivnostih lahko najdete v Akcijskem načrtu preventivne akcije. Vljudno vas vabimo tudi k reševanju spletne ankete o uporabi mobilnega telefona med vožnjo, na povezavi:http://www.mojaanketa.si/anketa/420141403/1/. 

Javna agencija Republike

Slovenije za varnost prometa 

Barbara.Weber

Oglejte si tudi