JUTRI
25°C
8°C
PON.
25°C
9°C
Oceni objavo

Katja Pavšer: ilustratorka in ljubiteljica umetnosti

Katjo Pavšer je pred 16 leti v Vojnik pripeljala ljubezen. S soprogom Igorjem sta si ustvarila prijeten dom, kjer najlepše trenutke preživljata s hčerko, dvema sinovoma in štirinožnim prijateljem.

Po končani srednji šoli jo je pot zanesla v Ameriko, kamor se je kasneje še večkrat vrnila. Vrsto let je delala v turizmu, tako da je moral biti veljaven potni list vedno v žepu. Poleg potovanj je njena velika strast umetnost. Že kot otrok je zelo rada risala in z navdušenjem opazovala očeta, ki je žgal v les, kasneje pa je kot najstnica opazovala umetnico v trgovini, ki je slikala na keramične lončke. Zaljubila se je v keramiko, kupila vse potrebno in začela slikati na lončke, ki so bili sprva namenjeni domači uporabi, kasneje sta jih s sestro poslikavali tudi za personalizirana darila.

Katja prebere zelo veliko otroških knjig, zlasti svojim otrokom. Kaže jim je slike, da bi sama ilustrirala otroško knjigo, pa ni niti pomislila. Nekega dne jo je prijateljica prosila, da nariše deklico na črko H. Po nekaj »čačkarijah« in poskusih je nastala Helenca. V knjigi za dečke je zaživel fant z imenom Mihec. Z drugimi tehnikami je ljubiteljsko risala tudi na voščilnice in lončke in v vojniški knjižnici skupaj s prijateljico pripravila razstavo. Njuna dela je prišla občudovat tudi prijateljica Sabina, ki je imela idejo za obogatitev knjige Mihec. Z »brainstormingom« je nastala res luštna in kakovostna pametna knjigica. V sebi skriva QR kode, ki jih poskeniramo in tako najdemo v knjigici ujeto pravljico, risanko, pesmico, šolo risanja in še povezavo na spletno stran, kjer se otroci srečajo z živalmi. Knjigica je primerna za vrtčevske otroke in otroke vse do tretjega razreda, najdete pa jo na spletni strani Radovedni Mihec.

1/5

Lonček za alpiniste

Lonček za šiviljo

Za vzgojiteljice

Lončki

Knjigica Mihec

Vabljeni v Knjižnico Vojnik, kjer bo 28. 11. 2022,  predstavitev animirane slikanice Mihec in živali. Pravljično popotovanje za otroke bo vodila ilustratorka Katja Pavšer.

Tekst: Nuša Lilija

Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi