Vojnik

DANES
21°C
8°C
JUTRI
19°C
12°C
Oceni objavo

Pri Zdenkovem kotličku je vedno vroče

Le kdo še ni slišal za strastnega kuharja, ki zna svojo kuhalnico zavrteti tako dobro, da se na raznih kuharskih tekmovanjih prikuha do vročih stopničk? Poleg udeleževanja na tekmovanjih je Zdenko Vrenko aktiven v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik, je član Planinskega društva Vojnik, pomaga pri delu v Vinogradniško-vinarskem društvu Vojnik ter Medobčinskem društvu delovnih invalidov. V času epidemije je kot prostovoljec pomagal ljudem v stiski. Je pomemben člen povezovalnosti v kraju in zaradi vseh njegovih dobrih dejanj je leta 2023 prejel bronasti vojniški grb.

Zdenko Vrenko je po rodu Frankolovčan. Pred OŠ se je preselil v Celje. Po vojni, leta 1991, se je skupaj s starši in bratom vrnil v Vojnik, kjer prebiva še danes.

Dela mu v življenju ne zmanjka. Po poklicu je delavec, vendar je njegova največja strast kuhanje. V prvem razredu osnovne šole, ko so bili starši bolni, je za prvi recept povprašal sosedo. Po pripravljeni odlični jedi ga je kuhanje zelo navdušilo in od takrat ni nehal kuhati. Pri kuhi ni izbirčen, pripravlja vse po vrsti, od preprostih jedi na žlico do jedi z žara. Njegova največja specialiteta so jedi s šparglji.

Pred približno tridesetimi leti se je začel udeleževati kuharskih tekmovanj, na katerih je ob pomoči prijateljev pod skupnim imenom »Vroči kotliček« prejel številne nagrade. Kuhal je tudi na nacionalni televiziji v oddaji Dobro jutro, kjer se je predstavil z ričetom, najraje se spominja zmag s tekmovanj v Murski Soboti in v Mozirju. Navdih za kuho dobiva na tekmovanjih, televiziji, pri prijateljih in na internetu, vedno pa poskrbi, da doda pripravljeni jedi tudi svojo noto.

Poleg udejstvovanja v Društvu Vroči kotliček (ki mu je tudi predsednik), je Zdenko dejaven še v PGD Vojnik, kjer je član že več kot 40 let, v medobčinskem društvu delovnih invalidov, v planinskem društvu, v zvezi borcev za vrednote NOB, sodeluje pa tudi z drugimi lokalnimi društvi.

1/15

Priznanje za najboljši bograč

Tekmovanje o praženem krompirju

Tekmovanje o kuhanju golaža

Pokal se blešči

Priznanje na Svetini

Kuhanje na odprtem ognju

Zdenko z zasluženo medaljo

Ekipa na tekmovanju

Podelitev nagrad prvim trem ekipam

Podelitev pokala najboljšem kuharju

Fala, tekmovanje

Tudi na Frankolovem je skuhal najboljši golaž

Krofi narejeni izpod Zdenkovih rok

Najboljši šparglji

Prejem bronastega vojniškega grba

Ker ga kuhanje osrečuje in ker se rad druži s prijatelji, bo še vedno vihtel kuhalnico. Razna tekmovanja in srečanja ga veselijo, zato bo za znance in ob povabilih raznih društev kuhal še naprej. Želimo mu, da mu bi zdravje služilo mnogo let in bomo vedno odšli iz Zdenkove kuhinje nasmejani ter s polnimi želodčki.

Tekst: Nuša Lilija

Foto:osebni arhiv

Oglejte si tudi