Vojnik

DANES
22°C
8°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Tujina je že od nekdaj glavni vir prihodka

Srebrni vojniški grb je za leto 2022 prejelo podjetje Mio oprema, d. o. o., iz Višnje vasi. Gre za družinsko podjetje, katerega ustanovitelj in direktor je Janez Gobec, ki se je pred več kot tridesetimi leti odločil za samostojno pot. Ogromno izkušenj si je Gobec nabral predvsem v tujini, ki je še danes glavni vir prihodka.

Zgodbo mizarskega podjetja je Gobec začel pisati v delavnici v preurejenem hlevu in z nekaj zastarele opreme. Pri delu sta mu pomagala dva zaposlena. Kasneje je zgradil delavnico, ki so jo zaradi rasti podjetja dograjevali. Danes podjetje šteje 18 zaposlenih, usposabljajo pa tudi mlade mizarje z vajeništvom in obvezno prakso. Da je podjetje dober vir prakse in izkušenj, govori dejstvo, da se mladi radi vračajo k njim na počitniško delo. V podjetju se trudijo ohranjati prijetno in varno delovno okolje, z veliko požrtvovalnostjo pa skupaj ustvarjajo uspešno družinsko podjetje, v katerem je zaposlenih tudi nekaj družinskih članov. Ko govorimo o uspehu, ne smemo biti skopi, saj se Mio oprema lahko pohvali z opremljanjem hotelov, ki so v več evropskih prestolnicah. Opremljajo restavracije, recepcije, lekarne in wellness centre. Naj omenimo samo 5-zvezdične hotele v Avstriji, Nemčiji, Švici, Italiji, na Češkem in Madžarskem. Gre za ogromne projekte, ki trajajo v povprečju od 2 do 4 mesece, nekateri pa tudi vse leto. Njihovi izdelki zajemajo širok spekter tehnološko zahtevnejših mizarskih izdelkov, ki jim dodajajo kovino, steklo, kamen, tapete in razne osvetlitve.

Čeprav so pred kratkim prenovili pisarniški del in zunanji izgled podjetja, Janez z načrti za prihodnost ne skopari, saj glede na trenutno povpraševanje proizvodni del postaja premajhen. Pove, da želijo v podjetju del proizvodnje robotizirati, avtomatizirati in tudi digitalizirati, kar pomeni, da bi stroji prevzeli predvsem težja fizična dela od razreza ivernih plošč do nalaganja in razlaganja materiala v skladišču. Za takšno posodobitev bi v podjetju morali povečati proizvodne prostore podjetja, za kar pa trenutno ne dobi primernega zemljišča. Povečanje proizvodnih prostorov bi pomenilo tudi povečanje števila zaposlenih, boljše delovne pogoje in seveda možnost nadaljnjega razvoja.

Podjetje Mio oprema je tudi humanitarno in dobrodelno, saj je večkrat sponzor in donator pri dogodkih oziroma humanitarnih projektih. Zelo radi spremljajo mlade športnike in jih podpirajo pri doseganju njihovih ciljev, za kar so jim mladi športniki iskreno hvaležni.

Tekst: Nina Mlinar

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi