Vojnik

JUTRI
23°C
6°C
SOB.
23°C
6°C
Oceni objavo

Potrjena Strategija lokalnega razvoja do leta 2027

Lokalna akcijska skupina (LAS) Raznolikost podeželja je januarja 2024 prejela Odločbo o potrditvi Strategije lokalnega razvoja (SLR) za programsko obdobje 2021–2027. LAS bo upravičen do 1.901.984,64 EUR nepovratnih sredstev iz dveh skladov: Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sredstva bodo namenjena za vodenje in delovanje LAS, izvedbo projektov z namenom uresničevanja zastavljenih ciljev v SLR do leta 2027 in za pripravo ter izvajanje projektov sodelovanja LAS.
V SLR so vključene vse temeljne značilnosti območja LAS, na osnovi katerih so pripravljeni ukrepi za doseganje ciljev SLR. LAS in SLR spodbujata sodelovanje in inovacije ter skrbita za učinkovito povezovanje vseh zainteresiranih v razvojno mrežo, ki bo s pomočjo izvedbe SLR omogočila uspešen razvoj podeželja. Februarja bomo organizirali javno predstavitev SLR in Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost.

LAS bo marca in aprila na območju občin Celje, Laško, Štore in Vojnik organiziral več delavnic za razvoj projektnih idej in strokovne ekskurzije z ogledi dobrih praks, kamor boste povabljeni vsi zainteresirani za sodelovanje na javnih pozivih LAS. Na delavnicah in ekskurzijah boste lahko skupaj s potencialnimi projektnimi partnerji pripravili aktivnosti za dosego vaših ciljev. Podrobne informacije o delavnicah, ekskurzijah in ostalih aktivnostih LAS najdete na spletni strani www.las-raznolikost-podezelja.si.

Predvidoma do poletja bo LAS objavil javni poziv za dodelitev sredstev SLR, na katerega se boste lahko prijavile zainteresirane fizične in pravne osebe z območja zgoraj navedenih občin. Ocenjevalna komisija bo ocenila vloge in najboljše bodo izbrane za sofinanciranje projektnih aktivnosti v višini od 65 do 80 odstotkov upravičenih stroškov. Predvidene vrednosti sofinanciranja bodo od  5.000 do 70.000 EUR na projekt.

1/3



Delavnica na Frankolovem

SLR smo pripravili z idejami prebivalcev območja in s takšnim pristopom želimo tudi nadaljevati pri izvajanju aktivnosti in doseganju ciljev strategije. Vabljeni, da se nam pridružite.

Tekst: Primož Kroflič, Simbio, d. o. o.

Oglejte si tudi