JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
13°C
Oceni objavo

Ukrepi kmetijske politike – novosti v letu 2012

Kljub temu, da se programsko obdobje 2007-2013 počasi zaključuje, bo v letu 2012 kar nekaj sprememb, tako na področju načina vlaganja zahtevkov, kot tudi pri sami vsebini ukrepov. V nadaljevanju so naštete bistvene spremembe, ki bodo veljale v letu 2012 in nekateri poudarki, za katere je že sedaj čas, da o njih razmislite in po možnosti kakšno zadevo tudi že uredite.

 

Podrobnejša predstavitev novosti pri posameznih ukrepih bo tako kot vsako leto, objavljena v marčevski številki Zelene dežele. 

 

Na področju neposrednih plačil se z letom 2012:

  • uvaja modulacija – omejevanje skupnega zneska neposrednih plačil nad 5.000 evrov,
  • vključuje plačilo za posebno premijo za bike in vole kot zgodovinski dodatek k plačilnim pravicam - nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so za leto 2007 oziroma 2008 prejeli posebne premije za bike in vole so upravičeni do dodatka na plačilne pravice od leta 2012 dalje,
  • uvaja oddajo zahtevkov za ekstenzivno rejo ženskih govedi za leto 2012 skupaj z zbirno vlogo – pri tem bodite še posebej pozorni na pravočasno sporočanje in pravilnost podatkov v centralnem registru govedi (CRG).
  • spreminja obdobje telitve za upravičene živali za zahtevke za ekstenzivno rejo ženskih govedi - to je žensko govedo, ki teli od 11. decembra 2011 do 1. septembra 2012.  

 

Na področju kmetijsko okoljskih plačil (KOP) se z letom 2012:

  • dodaja možnost podaljšanja zaključene 5-letne obveznosti še za 2 leti, na ravni površin uveljavljenih v zbirni vlogi 2010 (iste površine!), pri čemer se bo lahko podaljšalo le celotno obveznost posameznega podukrepa (bodite pozorni na dogovore o podaljšanju najemnih pogodb)  - možno povečanje površin pri podukrepih za 2 ha ali 20 odstotkov in zmanjšanja za 10 odstotkov v letu 2012 in 2013.
  • spreminja sistem upravičenosti do uveljavljanja zahtevkov na strmih travnikih - uvaja se nov način ugotavljanja nagiba strmih travnikov, zaključene petletne obveznosti za izvajanje podukrepa košnja strmih travnikov (z nagibom 35-50 odstotkov oziroma z nagibom nad 50 odstotkov) ni mogoče podaljšati,
  • dodaja nov podukrep »neprezimni posevki«,
  • dopušča na novo vstopati v podukrepa »strmih travnikov« in »neprezimnih posevkov« (na novo se bo lahko vstopalo tudi v podukrepe, ki so bili za vstop odprti že do sedaj),
  • dopušča na novo vstopati v podukrepa »ohranjanje kolobarja« in »ozelenitev njivskih površin« upravičencem na območjih vodnih teles podzemnih voda Dravske, Murske in Savinjske kotline ter prispevnih območjih zadrževalnikov Šmartinsko, Perniško, Gajševsko in Ledavsko jezero,
  • uvaja višje plačilo za kmetijska gospodarstva, ki so v preusmeritvi v ekološko kmetovanje,
  • uvaja izračunavanje povprečne letne obtežbe,

 

Poleg navedenih sprememb bi vas radi posebej opozorili na naslednje:

  • Redni rok kampanje za oddajo zbirnih vlog se bo letos začel že nekaj dni prej in bo potekal od 27. februarja 2012 do 6. maja 2012.
  • Predtiska kot ste ga bili vajeni prejeti vsako leto pred kampanjo, v letu 2012 ne bo. Zato pozivamo vse vlagatelje, da imate v mislih, da je v zgoraj navedenem roku potrebno oddati zbirno vlogo.
  • Na MKGP in ARSKTRP bodo za seznanitev z roki in novostmi v letu 2012 pripravili poseben informacijski list, ki bo na voljo na vseh izpostavah kmetijske svetovalne službe pri KGZS.
  • Pred oddajo vloge:

- preverite pravilen vris vaših GERK-ov. To lahko storite sami (spletna stran: http://rkg.gov.si/GERK/viewer.jsp) ali pa s pomočjo kmetijskih svetovalcev. GERK-e je potrebno na vaši upravni enoti urediti v skladu z dejanskim stanjem v naravi pred oddajo zbirne vloge. Pregled GERK-ov še posebej svetujemo nosilcem, ki imate zemljišča na severozahodnem in osrednjem delu Slovenije, kjer so bili v letu 2011 posneti novi ortofoto (letalski) posnetki in so še posebej razvidne spremembe v zadnjih letih.

- Na upravni enoti vnesite morebitne spremembe podatkov, vpisanih v Register kmetijskih gospodarstev (vpis spremembe nosilca, naslova, članov kmetijskega gospodarstva …), ali če je prišlo do sprememb pri trajnih nasadih (krčitve, novi nasadi, spremembe lokacije trajnega nasada, površina namakalnega sistema, površina zaščitne mreže proti toči …).

  • zaradi strožjih kontrol je nujno potrebno spoštovati roke pri identifikaciji in registraciji živali (premiki, zakol, telitve ...), kar lahko opravite na pooblaščenih veterinarskih postajah ali selekcijskih službah na KGZ.
1/4


Med podajanjem ukrepov

Udeleženci predavanja

Udeleženci predavanja

 

Kmetijski svetovalci bomo tudi v letu 2012 nudili pomoč pri izpolnjevanju zbirnih vlog in drugih zahtevkov ter organizirali in izvedli elektronsko izpolnjevanje vlog.

Tudi letos bo pomoč vlagateljem potekala po sistemu naročanja.


Na naročeni termin za pomoč pri izpolnjevanju zbirne vloge pri kmetijskih svetovalcih vas prosimo, da prinesete sledeče dokumente:

  • v primeru, da pride namesto nosilca pooblaščenec, mora le-ta prinesti dve originalno podpisani navadni pooblastili, katerega obrazec lahko prejmete pri kmetijskih svetovalcih.
  • zbirno vlogo in ostale zahtevke za leto 2011,
  • seznam vseh živali na dan 1. 2. 2011,
  • izmere posameznih poljin za njive, na kateri gojite več vrst rastlin,
  • v primeru oddaje gnoja seznam prejemnikov ter vrsto in količino oddanega gnoja (B1 obrazec),
  • v primeru izvajanj ukrepa PAS seznam živali z identifikacijskimi številkami,
  • v primeru spremenjenega osebnega računa kartico novega osebnega računa,
  • ostale dokumente o kmetijskem gospodarstvu, ki bodo lahko v pomoč pri izpolnjevanju vloge in zahtevkov (odločbo o dodelitvi oz. prenosu plačilnih pravic, zapisnike kontrolorjev, zadnji izpis o urejenih GERK-ih iz registra kmetijskih gospodarstev, odločbe o prejetih plačilih za preteklo leto, odločbo o površinah, vključenih v KOP, ki ste jo upravičenci prejeli v začetku leta 2011, morebitne še nerešene pritožbe na odločbe …).

 

V obdobju, ko počiva vsa narava in so vremenske razmere bolj neugodne, se najde na kmetiji tudi nekoliko več časa za druge zadeve, ki so posredno povezane z osnovno kmetijsko dejavnostjo. Zato predlagamo, da si v tem času vzamete tudi nekaj časa za ureditev papirjev, evidenc in registrov na kmetiji, čas za udeležbo na vsaj enem strokovnem izobraževanju – posebej tisti ki ste vključeni v KOP ter čas za načrtovanje aktivnosti v letu 2012 (sklepanje najemnih pogodb, urejanje GERK-ov …).

 

 

Vesna Mazej Ušen

KGZS-Zavod CE

(povzeto po članku iz Zelene dežele, št. 104)

 

Oglejte si tudi