Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Edvard Leonard Krašna stotič daroval kri

Povabilu na tradicionalno terensko krvodajalsko akcijo v Ajdovščino in Vipavo, se je tokrat odzvalo kar 361 darovalcev, česar smo v RKS – OZ Ajdovščina zelo veseli.
Akciji sta potekali 31. maja in 1. junija na Ljudski univerzi Ajdovščina ter 2. junija v športni dvorani vipavske vojašnice. Po lanski spomladanski krvodajalski akciji, ko smo zabeležili kar okrog 120 krvodajalcev manj kot pretekla leta, smo veseli, da je bil tokrat odziv ponovno primerljiv z izkušnjami iz preteklosti, ki so dobre. Verjetno je k temu nekoliko pripomoglo medijsko obveščanje o pomanjkanju krvi vseh krvnih skupin. V času epidemije so bile namreč zaloge krvi ves čas minimalne, če ne kritične. Upamo, da se bodo razmere umirile in se bodo krvodajalci lažje odločali za darovanje.

Med nami so krasne krvodajalke in krvodajalci, med katerimi nekateri dosegajo visoke jubileje. Kar stotič je na krvodajalski akciji v Ajdovščini kri daroval Edvard Leonard Krašna iz Ajdovščine. Ob tem sta mu čestitala predsednik RKS – Območnega združenja Ajdovščina Rajko Troha in vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica Alenka Medvešček, dr. med, spec. transf. med.. G. Krašna je s tem postal 10. vitez krvodajalstva na našem območju. V RKS-OZ Ajdovščina si želimo, da bi bil zgled vsem nam, da mu po naših možnostih sledimo. G. Krašna je kri začel darovati že v vojski leta 1977 in jo od takrat redno daruje. Kot je povedal, je zdrav, zato se čuti dolžnega reševati življenja, še posebej, ker se lahko pohvali tudi z dobrim hemoglobinom. Zaustavila ga ni niti epidemije covid-19, saj je kri daroval kmalu za tem, ko je bolezen tudi sam prebolel, prav za covid bolnike.

Pomoč pa niso potrebovali le ti, ampak tudi drugi bolni in ponesrečeni. V Sloveniji potrebujemo dnevno okrog 350 krvodajalcev, da lahko zagotovimo nemoteno zdravljenje v bolnišnicah, zato se darovanje kljub epidemiji ni smelo ustaviti. Potekalo je ob upoštevanju ukrepov za zajezitev epidemije, med katerimi je bil za krvodajalce gotovo najbolj nov predhodni telefonski dogovor za termin. Krvodajalci so novost z razumevanjem sprejeli in verjetno je dodatni trud odtehtalo hitro opravljeno darovanje, povsem brez čakanja. V letu 2020 je RKS – Območno združenje Ajdovščina zabeležilo 1123 odvzemov, ki so jih prispevali krvodajalci iz ajdovske in vipavske občine, kar je 123 manj kot leto prej. Zelo veseli pa smo, da se je kar 91 mladih na novo odločilo pridružiti naši veliki družini krvodajalcev.

Vse, ki bi želeli darovati kri, pa se niste mogli udeležiti terenske krvodajalske akcije v Ajdovščini ali Vipavi, toplo vabimo, da kri darujete v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, kjer odvzemi potekajo vsak ponedeljek in sredo od 7.30 do 11. ure, seveda tudi med poletnimi počitnicami in v času dopustov.

Če imate še kakršno koli vprašanje, ali potrebujete prevoz do CTD Nova Gorica, vas vabimo, da nas pokličete na 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam pišete na ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Ob zaključku se še enkrat iz srca zahvaljujemo obema gostiteljema naše terenske krvodajalske akcije – Ljudski univerzi Ajdovščina in Vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava, ki nas vedno prijazno sprejmeta, ter vsem prostovoljcem, ki nam pomagajo pri izvajanju programa krvodajalstva.  Posebna zahvala pa seveda vam krvodajalke in krvodajalci, ki dnevno rešujete življenja, ter iskrene čestitke ob dnevu slovenskega krvodajalstva, ki ga obeležujemo 4. junija, in svetovnem dnevu krvodajalcev, 14. juniju.

RKS - OZ Ajdovščina

Oglejte si tudi