Vipava

DANES
22°C
12°C
JUTRI
19°C
15°C
Oceni objavo

Švedska Ipavska

Komorni zbor Ipavska se je konec oktobra odpravil na težko pričakovano in zelo zaželeno glasbeno potovanje v Stockholm, kamor jih je povabil priznani dirigent Gary Graden, ki je pred enim letom z zborom izpeljal odmeven in odlično obiskan dirigentski mojstrski tečaj.

Ameriški zborovski dirigent Gary Graden je bil rojen v Filadelfiji v ZDA. Študij je zaključil na univerzi Clark ter se glasbeno izpopolnjeval na Glasbeni šoli Hartt, na Poletnem festivalu glasbe in z Ericom Ericsonom na Kraljevi glasbeni akademiji v Stockholmu. Bil je član in tenorski solist v Komornem zboru Erica Ericsona in v vokalnem ansamblu Lamentabile Consort. Je dolgoletni zborovodja v cerkvi sv. Jakoba v Stockholmu in tamkajšnji katedrali. Ustanovil in vodil je komorni zbor stockholmske glasbene gimnazije. Z obema zboroma je osvojil mnoge najpomembnejše nagrade na mnogih evropskih prestižnih tekmovanjih, vključno z Veliko nagrado Evrope za zborovsko petje (European Grand Prix). Za svoj prispevek k švedski zborovski glasbi je prejel medaljo Johannes Norrby in bil leta 2005 izbran za najboljšega zborovskega dirigenta Švedske.

Ob tem druženju so se spletle zanimive glasbene vezi. Gary Graden je ob tej priložnosti zboru prinesel skladbo švedskega skladatelja Bo Hanssona, ki so jo takrat skupaj s tečajniki tudi izvedli na zaključnem koncertu v Podnanosu. Ob povabilu si je gostujoči dirigent zaželel, da bi skladbo izvedli tudi na Švedskem, in pevcem obljubil, da bo njihovo izvedbo poslušal tudi skladatelj sam.

Pevci so se z velikimi pričakovanji odpravili na pot z zanimivim avtobusom v barvah švedske zastave, ki ga vozi njihov dolgoletni pevec Marinko. Polet iz Bergama je hitro minil, na letališču so si krajšali čas s prepevanjem in v večernih urah pristali na letališču Skavsta. Naslednji dan jih je čakala pot z avtobusom v glavno mesto, kjer so se namestili v slikovitem starem delu, imenovanem Gamlastan. Zvečer so se pridružili društvu Slovencev v Stockholmu in jim popestrili večer s koncertom. Skupaj so preživeli nekaj prijetnih uric ob kavi in čaju in se prijetno utrujeni vrnili v Gamlastan. Naslednji dan je bila na vrsti vaja v katedrali Storkyrkan, kjer sta jih pričakala skladatelj Bo Hansson, ki je bi navdušen nad izvedbo svoje skladbe, Gary Graden in koncert ob 13. uri. V čudoviti katedrali je zadonela tudi slovenska pesem in številni poslušalci so na nogah pospremili zbor po končanem koncertu. Popoldne pa so se pevci odpravili na koncert ob stoletnici Erica Ericsona in se srečali z Martino Batič, ki je kot gostujoča dirigentka nastopila na koncertu.

1/2


V nedeljo je pevce čakalo nepozabno petje pri maši skupaj s pevci zbora St. Jacobs Chamber choir, ki ga vodi Gary Graden, kar je bilo za vse enkratno doživetje. Skupaj so odpeli štiri skladbe, dve pod vodstvom dirigentke Damjane Vončina in dve pod vodstvom Garya Gradena. Poskusili so odlične švedske mesne kroglice in si popoldne ogledali znamenitosti hladne, a čudovito lepe švedske prestolnice, ki jih je očarala. V ponedeljek so dopoldne preživeli na ulicah Stockholma, zapeli na avtobusu in si ogledali Vasa muzej, v popoldanskih urah pa odpotovali proti Sloveniji.  

S tem potovanjem se počasi zaključuje leto, v katerem Ipavska praznuje 20 let svojega delovanja. Potovanje na Švedsko je bilo poleg nepozabnega koncerta v Logu pri Vipavi eden od najpomembnejših dogodkov, ki so zaznamovali jubilejno leto. Zbor nadaljuje s svojim delom z novo dirigentko Damjano Vončina, s katero so se pevci odlično ujeli, veselijo se novih izzivov in novih poti, ki jih čakajo v prihodnosti – in kdo ve, mogoče pa pridejo v Vipavo tudi prijatelji s Švedske in spet združijo glasbene moči.    

Komorni zbor Ipavska

Oglejte si tudi