Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

'Burja ima mlade' na vzgojiteljadi

Mladostniki iz CIRIUS-a Vipava so v četrtek, 23. oktobra 2014, sodelovali na vzgojiteljadi 2014 Slovenije. Vzgojiteljada je vseslovensko druženje dijakov, učiteljev, spremljevalcev in ravnateljev šol s programom predšolska vzgoja. Prireditev je tradicionalna že od leta 2003. Vsako leto jo organizira ena od desetih slovenskih šol. Letos je bila gostiteljica Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina.
Uspelo jim je združiti mlade dijake programa Predšolska vzgoja, njihove mentorje, spremljevalce iz različnih delov Slovenije kljub različnosti po interesih in sposobnostih. Družila jih je zavest, da bodo vsi nekoč opravljali vzgojiteljski poklic pa tudi šport, glasba, ples, petje, ustvarjanje, slikanje, recikliranje, spoznavanje narave, angleškega jezika, multimedije … Verjetno so bili presenečeni, da so poleg vsega spoznali tudi mlade s posebnimi potrebami njihove starosti. Dijake in sovrstnike s posebnimi potrebami je tokrat združil šport akvatlon (plavanje in tek).

Za delavnico akvatlon se je odločilo 20 dijakov, ki so v svojo sredino sprejeli 10 mladih predstavnikov iz CIRIUS-a Vipava. Začetna zadržanost je kmalu splahnela, ko so domiselno oblikovali ekipe za druženje in tekmovanje. Ko pa so se mladi pomerili v plavanju in teku, so preskakovale že prve besede in smeh. V športnem duhu smo vsi skupaj navijali za vse sodelujoče z zavestjo, da ni pomembno tekmovati in zmagati, ampak sodelovati in se družiti, spoznavati nove ljudi, nove prijatelje, nove kvalitete življenja.

Vzgojiteljada je presegla vsa naša pričakovanja. Mentorji iz CIRIUS-a izrekamo čestitke dijakom, njihovim vzgojiteljem, profesorjem, mentorjem, spremljevalcem, ravnateljem in organizatorjem te vzgojiteljade. Zahvaljujemo se Igorju Severju, da je med svoje dijake povabil tudi mlade iz CIRIUS-a. Zelo smo veseli, da smo se lahko družili s to množico bodočih vzgojiteljev ter vsemi drugimi, ki so sodelovali na vzgojiteljadi in da smo bili lahko deležni tako odprtih rok in sprejemanja drugačnosti. Njihova pozornost, občutek za dijake in tudi mlade s posebnimi potrebami je bila izjemna.

Igrivost, veselje in mladostniška energija so že od prvega trenutka na otvoritvi v dvorani prve slovenske vlade potovale med vse zbrane in se prelile skozi vse delavnice. Na koncu so se v duhu složnosti in žara ponovno srečale na zaključni prireditvi in v spontani zabavi.

Rdeča nit srečanja je bila 'Burja ima mlade'. Duh mladosti je pregnal deževen dan in pregnal bi tudi najbolj močno burjo. Bravo mladina in vsi, ki delate z njo.

Mateja Kete Černe, CIRIUS Vipava

Oglejte si tudi