Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Balinarji iz Podnanosa želijo v 1. ligo

Ob vznožju planote Nanos leži vas Podnanos. Prav po naši planoti se je poimenoval tudi Balinarski klub Nanos iz Podnanosa. BK Nanos je bil ustanovljen leta 1998, prej pa je deloval kot balinarska sekcija TVD Partizan vse od leta 1978. Od samega začetka je živel v klubu tekmovalni duh in želja po tekmovanju. V 70-tih letih so prirejali vaška tekmovanja, pozneje pa tudi medobčinska. Člani BK Nanos (takrat še TVD Partizan) so se redno udeleževali raznih turnirjev, ki jih je bilo takrat veliko. »Ena od prelomnic je bila izgradnja dvosteznega balinišča na začetku 80-tih let, pri kateri je z elektrifikacijo pomagala Krajevna skupnost Podnanos, pokrovitelji, delo pa je slonelo na udarniških akcijah,« je opisal dolgoletni predsednik Jože Furlan, ki je predal štafetno palico Bojanu Furlanu in nato Matjažu Furlanu. Imeli so mlade igralce, ambicije in željo po napredovanju, zato so se včlanili v Območno balinarsko zvezo Nova Gorica. Imeli so mlado in uspešno ekipo. Leta 2010 sta Sergej Božič in Denis Mislej postala državna prvaka v dvojicah pri dečkih. 

Pod vodstvom novega predsednika Bogdana Franetiča, s složnimi igralci, polnimi upanja, ambicij, željni tekmovanja, so bili v sezoni 2015/2016 zmagovalci Območne balinarske zveze Nova Gorica in se nato preko kvalifikacij prebili v 2.državno ligo Zahod. Druga liga je po mnogih poizkusih končno tu. Občina Vipava in Kamp Tura na Gradišču pri Vipavi sta jim omogočila, da so lahko trenirali in odigrali tekme 2. državne lige zahod, ker v Podnanosu ni potrebne infrastrukture, to je štiristeznega igrišča, ki je potrebno za igranje v višjih državnih ligah. Ob slabem vremenu pa so jim vrata odprli v balinarski dvorani v Palah v Ajdovščini. 

Želja po štiristeznem igrišču v domačem kraju ali v bljižni okolici je pri igralcih in članih ter pri vodstvu kluba zelo velika. V sezoni 2019/2020 so v prvem tekmovalnem delu dosegli prvo mesto v 2. državni ligi zahod in s tem lepo popotnico za drugi spomladanski del. Žal je prišel koronavirus in z njim konec sezone. Postali so zmagovalci 2.državne lige Zahod.  Balinarska zveza Slovenije je uspela organizirati kvalifikacije za 1.državno ligo, kamor so se uvrstili kot vodilna ekipa 2. državne lige zahod. Kvalifikacije so odigrali z moštvom Mengša, prvakom 2. državne lige vzhod. Odigrani sta bili dve tekmi. Prva na Gradišču pri Vipavi (Kamp Tura) 6. junija 2020, kjer igralci BK Nanos niso prišli do načrtovane prednosti, druga pa naslednjega dne v Mengšu 7.6.2020, kjer so igralci BK Nanos po razburljivih zadnjih tekmah ostali brez napredovanja.

Z dvignjeno glavo in pa seveda ponosni na opravljeno delo v sezoni 2019/2020 se podajajo v novo sezono 2020/2021, kjer jih čakajo novi izzivi, predvsem zopet napadati kvalifikacije za uvrstitev v 1. državno ligo, ki bi bila zgodovinski uspeh za klub in celoten kraj. 

Ob tej priložnosti se zahvaljujejo vsem sponzorjem, predvsem Gostilni Žaga za okrepitev po odigranih domačih tekmah in pa Kamp Tura za gostoljubno postrežbo in pomoč na vsaki tekmi in treningu, Občini Vipava za finančno podporo, igralcem, vodstvu kluba, ženam in puncam, krajanom ... »Hvala za vse, kar ste storili dobrega za BK Nanos. V upanju, da nam boste še vedno stali ob strani in nas spodbujali, vas vabimo, da nam pomagate do novih zmag in uspehov še naprej.«

Balinarski Klub Nanos

Oglejte si tudi