Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Šudijski krožek 'Na vrtu' na izletu

Po treh mesecih počitka smo se člani študijskega krožeka 'Na vrtu', ki poteka na Gočah, ponovno srečali zadnji petek v maju. Z Goč smo se odpeljali do Sežane in tam obiskali botanični vrt, ki se nahaja v samem središču mesta. Pričaka nas je skrbnica vrta gospa Melita, ki nam je najprej orisala zgodovino vrta.

Njegovi začetki segajo v leto 1848, ko je bogata trgovska družina Scaramanga iz Trsta od domačinov kupila posest ter na njej sezidala vilo Mirasasso. Družina je z leti dokupovala zemljo in uredila park okrog vile. Park se je z leti širil in postajal vse bogatejši, saj so ga neprestano zasajevali z različnimi semeni in sadikami, ki jih je prinašal takratni lastnik parka Giovanni Scaramanga di Niccolo, pa tudi nekateri mornarji. Danes se razteza na površini enega hektarja ter je zaščiten kot hortikulturni spomenik. V parku smo občudovali več različnih vrst eksotičnih lončnic. Ogledali smo si lesnate rastline iz različnih predelov sveta. Med najpomembnejšimi drevesi so kavovec, sinja, libanonska cedra, vrt pa krasijo tudi lepo urejeni pušpanovi rondoji, cvetoče pergole in cvetoče vrtnice, ki se v tem času bohotijo v vsej svoji lepoti. Na vrtu se nahaja rastlinjak iz leta 1890, v katerem si lahko ogledamo različne vrste kaktusov, palme in drugo cvetje, obiskali pa smo tudi interpretacijski center kraške vegetacije, kjer je na didaktičen in doživljajski način predstavljena kraška pokrajina s poudarkom na pestrem kraškem rastlinstvu. 

Polni vtisov smo se iz Sežane zapeljali do Tomaja na kmetijo Žerjal, kjer nas je sprejel gospodar Matjaž. Na kmetiji se z rejo koz srnastega tipa in proizvodnjo sira ukvarjajo že vrsto let. Proizvajajo tudi albuminsko skuto, skuto iz surovega mleka, sekundarno fermentirano sirotko, jogurt … Glavni proizvod kmetije so poltrd zorjen kozji sir, kozji sir z zelišči in sir iz kozjega mleka s teranom. Udeleženke krožka smo degustirale sire in skuto. Zaključile smo še en prijeten večer v kraškem okolju.

Anja Godnič

Oglejte si tudi