Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Prvo srečanje CEEPUS mreže Astro.CE na Univerzi v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri

Center za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici ta teden gosti prvo srečanje CEEPUS mreže Astro.CE: »Večglasniška astrofizika v osrednji Evropi«.

Na znanstveni delavnici sodeluje 31 nadarjenih študentov in 16 raziskovalcev z Univerze v Beogradu, Univerze v Novem Sadu, Univerze v Banja Luki, Univerze na Reki, Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici. Med udeleženci srečanja so tudi gostujoči predavatelji z Univerze v New Yorku, Univerze Harvard, Univerze v Trstu in Mednarodne šole za napredne študije SISSA.

Tridnevno srečanje bo potekalo med 13. in 15. majem 2019 v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Udeleženci bodo v obliki predavanj predstavili raziskave na področju vse bolj aktualne večglasniške astronomije, ki se odvijajo v osrednji Evropi.

Gostujoča predavateljica Glennys Farrar z Univerze v New Yorku bo v torek, 14. maja, ob 9:00 predavala o svoji vpletenosti v raziskave na področju fizike delcev, kozmologije in temne snovi. Ob 19:00 pa bo v okviru znanstvenega večera Univerze v Novi Gorici predavala Christine Jones Forman z Univerze Harvard o raziskovanju nevidnega vesolja. William Forman z Univerze Harvard bo v sredo, 15. maja, ob 11:15 predstavil pomembnost supermasivnih črnih lukenj v središčih galaksij, pri čemer se bo posvetil tudi nedavno fotografirani črni luknji v galaksiji M87.

Več informacij: Astro.CE

Andreja Leban, Stiki z javnostmi (Univerza v Novi Gorici)

Oglejte si tudi