Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Obisk fotografa

V učilnicah 2. in 5. razreda podružnične šole Podnanos se že od sredine septembra v okviru projekta SKUM odvija prava umetniška zgodba z znanim fotografom Tadejem Bernikom.

Najprej je fotograf otrokom predstavil osnove fotografije, nato pa učenci pridobljeno znanje poskušajo na različne načine v večih delavnicah prenesti v prakso. O eni izmed delavnici si lahko preberete v nadaljevanju.

»V sredo, 8. decembra 2021, nas je (ponovno) obiskal fotograf Tadej. Seveda nas ni obiskal prvič, to je bilo že četrto srečanje.

Tokrat smo delali nekaj zelo posebnega. Imeli smo nalogo, da se razdelimo v pare, vzamemo telefone, če ga kdo ni imel, si je sposodili šolski fotoaparat. Okoli šole smo v parih iskali enobarvno ozadje. En drugemu smo fotografirali dele obraza iz različnih pogledov. Oči, nos, ušesa in usta smo fotografirali pri različnih razpoloženjih. Fotografirali smo dele obraza, ki izražajo veselje, žalost, se pačijo … Ko je bil čas za odmor, smo se prosto igrali 15 minut.

Po sprostitvi smo nadaljevali z obveznostmi. Naslednja naloga je bila, da določimo učenca, ki mu bomo fotografirali dele telesa (glavo, trebuh, noge …). Postavili smo se okrog njega in vsak je fotografiral en del njegovega telesa. Ko so fotografije nastale, smo na telefonu prikazali po eno fotografijo. Iz vseh telefonov smo sestavili sestavljanko, da je na koncu nastala njegova postava.

Za domačo nalogo smo imeli, da vse posnete slike obrazov elektronsko posredujemo učiteljici ali fotografu Tadeju. Iz vseh nastalih fotografij bo ustvaril kolaže oziroma sestavljanke posameznih obrazov. Ko bodo slike končane, bodo naše umetnine tudi razstavljene.

Izkušnja s fotografom Tadejem mi bo ostala za vedno v lepem spominu in upam, da se še kdaj srečamo.«

Julija Pestelj, 5. P

Oglejte si tudi