Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Čokoladna ustvarjalnica

Večina ljudi, se pogosto rada razvaja s čokolado. Prav s tem namenom, smo v Podnanosu organizirali delavnico, kjer smo se skupaj z otroki razvajali. Popestrili smo si petkov popoldan, 18. septembra 2015.
Podatka, kdaj se je človek prvič srečal s kakavom, s čimer delamo čokolado, ni znano. Seznanjeni pa smo, da so kakavovec gojili in se z njim seznanjali v Ameriki. Osnovna sestavina za čokolado je kakavova masa. 

V Sloveniji se kar nekaj ljudi ukvarja z izdelavo čokolade, nekateri pa z njo raje ustvarjajo.

Tudi šembidski otroci so se poskusili v tem izzivu pod mentorstvom slaščičarske mojstrice Mateje Florjančič. Vsem nam je podelila veliko novega znanja, ki ga bomo lahko uporabili pri nadaljnjih čokoladnih preizkušnjah.

Na delavnici smo ustvarjali iz mlečne, temne in bele čokolade. Mateja nas je poučila, da je najbolj zdrava temna čokolada, saj vsebuje večjo količino kakava. Kar nekaj raziskav kaže kako je čokolada pomembno prehransko dopolnilo, saj vsebuje bogat vir antioksidantov, ki pa so koristni, saj so »lovilci« prostih radikalov, hkrati so tudi eni izmed glavnih krivcev za staranje kože. 

Veliko otrok je prvič ustvarjalo iz čokolade. Za začetek smo čokolado zdrobili in jo stopili. Med tem časom pa so nekateri otroci iz testa pripravili kroglice za izdelovanje mini čokoladnih tortic na palčki. Naučili smo se pripraviti tudi pralineje; čokoladne bombone, ki so jih prvič izumili v letih 1905-1938. Z navdušenjem so izdelali še čokoladne lizike, ki so jih okrasili z barvnimi mrvicami.

Med ustvarjanjem  je prijetno dišalo po topli čokoladi, da smo se počutili kot da bi ustvarjali v pravi čokoladnici. Otroci so bili zelo delavno razpoloženi in so komaj čakali, da bodo lahko pomagali. Njihova delavna miza je bila polna različnih vrst čokolade in različnih oblik mrvic. Otrokom so se med ustvarjanjem »sline« kar cedile. Nestrpno so pričakovali, kdaj bodo lahko poizkusili dobrote, ki so nastale pod njihovimi marljivimi prsti.  Izdelke je bilo potrebno strditi, zato smo uporabljali hladilnik in zamrzovalno skrinjo.

Za vse to novo uporabno znanje in prijetno preživet popoldan, ki se je prelil že v večer, se moramo zahvaliti naši gostji Mateji Florjančič, ki nam je prisrčno predstavila izdelavo čokoladnih bombonov. Nad dobrotami so bili otroci zelo navdušeni. Te sladke male čokoladne dobrote so nato odnesli tudi domov, da so jih lahko poizkusili še njihovi starši. Otroški nasmehi so nam dali vedeti, da so vsi udeleženci delavnice resnično uživali, kar je bila še ena potrditev o uspešno izvedeni  že četrti letošnji otroški delavnici.

Foto in tekst: Cecilija Vitežnik

Oglejte si tudi