Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 17.10.2017

oblačno
Danes bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne se bo po nižinah in ob morju zadrževala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 stopinj C.
7°C | 23°C
sreda, 18.10.2017
9°C | 21°C
četrtek, 19.10.2017
10°C | 22°C
petek, 20.10.2017
9°C | 21°C
sobota, 21.10.2017
12°C | 19°C
Opozorila
Torek, 17.10.2017 ob 7h
Dodatnega opozorila ni.
7°C
23°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Čokoladna ustvarjalnica


OSNOVNA ŠOLA, DOGODKI, DRUŠTVA

| |
21.09.2015      12:38
A A

Čokoladna ustvarjalnica


Večina ljudi, se pogosto rada razvaja s čokolado. Prav s tem namenom, smo v Podnanosu organizirali delavnico, kjer smo se skupaj z otroki razvajali. Popestrili smo si petkov popoldan, 18. septembra 2015.


Deli:

Podatka, kdaj se je človek prvič srečal s kakavom, s čimer delamo čokolado, ni znano. Seznanjeni pa smo, da so kakavovec gojili in se z njim seznanjali v Ameriki. Osnovna sestavina za čokolado je kakavova masa. 

V Sloveniji se kar nekaj ljudi ukvarja z izdelavo čokolade, nekateri pa z njo raje ustvarjajo.

Tudi šembidski otroci so se poskusili v tem izzivu pod mentorstvom slaščičarske mojstrice Mateje Florjančič. Vsem nam je podelila veliko novega znanja, ki ga bomo lahko uporabili pri nadaljnjih čokoladnih preizkušnjah.

Na delavnici smo ustvarjali iz mlečne, temne in bele čokolade. Mateja nas je poučila, da je najbolj zdrava temna čokolada, saj vsebuje večjo količino kakava. Kar nekaj raziskav kaže kako je čokolada pomembno prehransko dopolnilo, saj vsebuje bogat vir antioksidantov, ki pa so koristni, saj so »lovilci« prostih radikalov, hkrati so tudi eni izmed glavnih krivcev za staranje kože. 

Veliko otrok je prvič ustvarjalo iz čokolade. Za začetek smo čokolado zdrobili in jo stopili. Med tem časom pa so nekateri otroci iz testa pripravili kroglice za izdelovanje mini čokoladnih tortic na palčki. Naučili smo se pripraviti tudi pralineje; čokoladne bombone, ki so jih prvič izumili v letih 1905-1938. Z navdušenjem so izdelali še čokoladne lizike, ki so jih okrasili z barvnimi mrvicami.

Med ustvarjanjem  je prijetno dišalo po topli čokoladi, da smo se počutili kot da bi ustvarjali v pravi čokoladnici. Otroci so bili zelo delavno razpoloženi in so komaj čakali, da bodo lahko pomagali. Njihova delavna miza je bila polna različnih vrst čokolade in različnih oblik mrvic. Otrokom so se med ustvarjanjem »sline« kar cedile. Nestrpno so pričakovali, kdaj bodo lahko poizkusili dobrote, ki so nastale pod njihovimi marljivimi prsti.  Izdelke je bilo potrebno strditi, zato smo uporabljali hladilnik in zamrzovalno skrinjo.

Za vse to novo uporabno znanje in prijetno preživet popoldan, ki se je prelil že v večer, se moramo zahvaliti naši gostji Mateji Florjančič, ki nam je prisrčno predstavila izdelavo čokoladnih bombonov. Nad dobrotami so bili otroci zelo navdušeni. Te sladke male čokoladne dobrote so nato odnesli tudi domov, da so jih lahko poizkusili še njihovi starši. Otroški nasmehi so nam dali vedeti, da so vsi udeleženci delavnice resnično uživali, kar je bila še ena potrditev o uspešno izvedeni  že četrti letošnji otroški delavnici.

Foto in tekst: Cecilija Vitežnik




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vipava!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!