Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Ličkanje koruze

Ker je bila koruza pomembno živilo za ljudi in živali, so jo sejali skoraj na vsaki kmetiji. Ko je bil pridelek zrel, ga je bilo potrebno pobrati in pospraviti. Na njivi so zrele koruzne storže polomili in jih pripeljali domov, kjer se je začelo ličkanje. To kmečko delo je včasih predstavljalo eno najpomembnejših jesenskih opravil, danes pa se večinoma izvaja le zaradi ohranjanja tradicije.

Da bi star kmečki običaj približali našim učencem, smo v CIRIUS-u Vipava izvedli tradicionalno ličkanje koruze. Zanimivo delo nas je v lepem vremenu zopet povezalo v skupni krog na dvorišču našega Centra. Ob prepevanju ljudskih pesmi so pridne roke hitele ličkati koruzne storže tako, da smo jim pustili po dva do tri liste, da smo jih lahko vpletli v kito, ki nam je zelo lepo uspela. Presenetil nas je tudi obisk naše kokoške, ki se je sprehodila med koruznimi zrni in si ogledovala naše delo.

Nekaj koruznih zrn smo shranili za izdelavo tipnih izdelkov, slečene koruzne klase pa vrnili kmetom, da jih bodo posušili in kasneje uporabili kot hrano za živali. Zahvaljujemo se kmetiji Ferjančič in Borutu, ki so nam prijazno odstopili koruzo za naše prijetno druženje, učenje, urjenje motoričnih spretnosti in oživljanje tradicije.


Petra Bajc Curk, fotografije Marjeta Bratož
http://www.cirius-vipava.si/lickanje-koruze/

Oglejte si tudi