Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Dan zdravja v Vipavi

Srčno žilne bolezni (SŽB) predstavljajo v Sloveniji tako kot v razvitem svetu enega izmed vodilnih vzrokov za nastanek obolevnosti, prezgodnje invalidnosti in umrljivosti. Najučinkovitejši način zmanjševanja obolevnosti in umrljivosti zaradi SŽB je sistematičen, celosten program preprečevanja nastajanja, napredovanja in pojavljanja zapletov zaradi SŽB. V Sloveniji se v okviru osnovnega zdravstva izvaja od leta 2002. Nacionalni program primarne preventive na področju SŽB obsega preventivni pregled odraslih oseb, zdravstveno vzgojno delo in promocijo zdravja.
Pregled temelji na odkrivanju dejavnikov tveganja za nastanek SŽB. Od leta 2011 projekt referenčnih ambulant uvaja razširjen program preventivnih aktivnosti in vodenja kroničnih bolnikov, ki jih izvajajo dodatno usposobljene diplomirane medicinske sestre. Zdravstveno vzgojno delo se izvaja v Zdravstveno vzgojnih centrih. 

V 13 letnem obdobju izvajanja programa se kažejo pozitivni rezultati. Glede na leto 2000 je število smrti zaradi SŽB vsako leto manjše za okoli 1200, od tega lahko vsaj 600 ohranjenih življenj pripišemo uspešnim preventivnim programom. Kljub temu pa SŽB predstavljajo še vedno visok delež celotne umrljivosti, zato je potrebno identificirati ključne probleme in ogrožene skupine prebivalcev ter oblikovati pristope, strategije in programe, ki bodo nadgradnja obstoječim in bodo pozitivno vplivali na javno zdravje v Sloveniji.

Javne prireditve imajo namen približevanja strokovnjakov v lokalno okolje, bližje ljudem. V domačem okolju je svetovanje pristnejše, odnosi delujejo drugače in posameznik sprejme svetovanje bolj osebno. S tem smo lahko bolj učinkoviti.

Dnevi zdravja imajo v občini Ajdovščina in Vipava že tradicionalno noto. Občini Ajdovščina namenjamo jesenski termin, običajno drugi teden oktobra, v Vipavi pa se zberemo v mesecu juniju. V sodelovanju z Občino Vipava poskrbimo za popolno obveščenost vseh občanov o dogajanju. Običajno nas spremlja junijsko sonce, tokrat smo se zaradi dežja zatekli v varno zavetje vipavskih stavb.

Dopoldan je bil namenjen otrokom in mladostnikom. Z veseljem smo se odzvali povabilu ravnateljice OŠ Vipava, Alenke Nusdorfer in pripravili delavnice v njihovih prostorih.

Otrokom in mladostnikom smo namenili

  • delavnico o pikih in ugrizih nevarnih živali v našem okolju,
  • delavnico o nesrečah, nezgodah in poškodbah,
  • preverjanje učinkovitosti umivanja rok s »KUKU ŠKATLO«
  • nasvete o varnem sončenju
  • predstavitev programa SVIT

Delavnic in svetovanj se je udeležilo cca 300 otrok in mladostnikov. Pri izvedbi smo sodelovale medicinske sestre iz ZD Ajdovščina, študent Fakultete za vede o zdravju, dijakinji Srednje zdravstvene šole, sodelavci programa SVIT in kolegica iz podjetja IRIS d.o.o.

Popoldansko dogajanje smo preselili v Kulturni dom Vipava. Dejavnosti smo namenili odraslim. Skoraj 70 ljudi si je lahko brezplačno opravilo EKG preiskavo (društvo ZA SRCE),  izmerilo krvni pritisk, krvni sladkor, holesterol in sestavo telesne mase.

Holesterol in telesno težo je imelo povišanih kar 47% oseb, krvni pritisk 20%, krvni sladkor pa le 5% oseb. Glede svojih rezultatov so se vsi udeleženi lahko posvetovali z diplomiranimi medicinskimi sestrami in zdravnico.

Ob ogledu gigantskega modela črevesa iz programa SVIT je vsak udeleženec dobil tudi nasvete bodočih zdravnikov glede skrbi za zdravo črevesje.

Prvič smo javno izvedli tudi testiranje telesne pripravljenosti ALPHA – FIT in SENIOR FIT BATERIJE. S preprostimi testi ugotavljamo motorične sposobnosti, ravnotežje, koordinacijo, gibljivost spodnjega in zgornjega dela telesa, hitrost gibanja, mišično moč in vzdržljivost. Testirancem je rezultate interpretirala fizioterapevtka in jim podala nasvete za izboljšanje le-teh.

Popoldan smo zaključili s telovadbo Društva Šola zdravja. Osnovna aktivnost ŠOLE ZDRAVJA je sicer jutranja telovadba na prostem. Telovadbo 1000 gibov po metodi Nikolaya Grishina, dr.med izvaja vsako jutro razen ob nedeljah ob 7.30 preko 2000 oseb širom Slovenije. V Ajdovščini se zberejo pred Domom krajanov. Vaje so primerne za vsakogar. Začnejo se pri dlaneh in končajo pri podplatih. Na podlagi izjemnih rezultatov testiranja lahko potrdimo, da z rednim izvajanjem vaj lahko dosežemo maksimalno gibljivost telesa.

Moja osebna izkušnja mi pravi, da ima vadba ima poleg vsega omenjenega tudi izjemen vpliv na psihično počutje, je umirjena, sproščujoča in v prvih urah dneva nudi  čuječ stik s svojim telesom in notranjostjo.

Tamara Kofol

Oglejte si tudi