Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Projekt hobotnica v Vipavski dolini

Rada bi vam predstavila dekleta in žene z Lozic in Podnanosa, ki smo v začetku leta začele kvačkati hobotnice. Začelo se je pa tako, da sem že med svojo nosečnostjo slišala za Projekt hobotnica, ki je dobrodelno delo prostovoljk. Projekt Octo se je začel izvajati na Danskem leta 2013. V okviru projekta se kvačka hobotnice za nedonošenčke. Zakaj hobotnice? Lovke hobotnic so podobne popkovini in nedonošenčke spominjajo na čas v maternici. Na nedonošenčke ima to terapevtski učinek. Na pobudo Tjaše Bevc je projekt leta 2017 zaživel tudi v Sloveniji.

In ker je bil sin med mojim porodniškim dopustom zelo priden, sem začela hobotnice kvačkati tudi sama. Ugotovila sem, da sama enostavno ne bom uspela dovolj hitro kvačkati, zato sem h kvačkanju povabila svoje sovaščanke z Lozic, ki so bile nad povabilom navdušene. Enkrat na teden smo imele urice kvačkanja. Glas o nas se je širil in prišel tudi do kvačkaric v sosednjem kraju Podnanos. Z veseljem so se nam pridružile pri projektu. Tako smo do spomladi skupaj nakvačkale skoraj 200 hobotnic (slikica s hobotnicami na okrogli mizi), ki smo jih nesle v Porodnišnico Postojna in poslale v Porodnišnico Šempeter. Vesela sem, da se je na mojo pobudo k projektu uradno pridružila tudi Porodnišnica Postojna. 
Trenutno vsaka kvačka na svojem kavču. To jesen smo že nakvačkale 124 hobotnic, ki smo jih s pomočjo Svetega Miklavža poslale v porodnišnici v Ljubljani in Mariboru. 
Dobile smo tudi že kar nekaj podarjene preje. Ob tej priložnosti bi se za prejo zahvalila Tjaši Bevc, posameznikom in Krajevni skupnosti Podnanos. Največja zahvala pa gre Društvu Zdravljica z Lozic, ki nam je do zdaj za hobotnice podarila največ preje.

Polona Krmelj Mislej

Oglejte si tudi