Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Življenje z virusom v društvu sladkornih bolnikov

Virus, 'šiba' za vse človeštvo, ki se je odlomila od grma kdove kje in čemu. Šele komisija, ki raziskuje izvor, bo povedala svoje in ovrgla ali potrdila vsa naša ugibanja in sodbe. Ne glede, kakšni bodo izsledki, kot pribito drži, da nam je virus spremenil utečene navade našega življenja. Pognal nam je v duše strah pred prezgodnjo smrtjo. Virus ne pozna ne prijateljev ne sovražnikov, zato okuži vsakega, ki ga ujame.

Tega se diabetiki zavedamo bolj kot drugi zdravi ljudje, ki v povprečju prebolevajo virus na blagi način.

Kmalu bo minilo leto dni, odkar smo morali omejiti ustaljene dejavnosti v našem društvu sladkornih bolnikov občin Ajdovščine in Vipave. Odpovedali smo se druženju v zaprtih prostorih; kot so sestanki, predavanja, ki so jim vedno sledile družabnosti. Pred meseci, ko je naša vlada objavila, da je prvi val bolezni mimo, smo izkoristili čas in organizirali izlet po Gorenjski. Grad Kamen, dolina Draga in kosilo v koči, mimo Avsenikovih, na Brezje ogled cerkve … Izlet, ki pa ni bil tak kot drugi v preteklosti. Naše druženje je bilo osrečujoče, napolnili smo se z upanjem, da bo odslej vse boljše in COVID še en neprijeten spomin v naših življenjih, kot smo jih vajeni, saj smo dovolj stari, da znamo doživeti marsikaj slabega in še slabšega.

Ob koncu poletja smo v Dolgi Poljani doživeli še en prekrasen in družaben dan. Članica našega UO Silva Marc se je potrudila in organizirala meddruštveno tekmovanje v balinanju in piknik za vse člane našega društva. Prišli so diabetiki iz Postojne in Ilirske Bistrice. Lahko trdim, da smo zmagali vsi, ki smo se tega dne udeležili srečanja. Razšli smo se zadovoljni, napolnjeni z energijo, kajti čakal nas je nov dan, teden in meseci, ki so nam prinesli nove okužbe in osamitev, česar se je nismo rešili do današnjega dne (Naj pripomnim, da sem sicer pomagala pri izvedbi izleta in piknika, nisem pa se ga udeležila, ker sem solidarno z mojo družino, ki je prebolevala virus med prvimi v naši dolini, bila prostovoljno v karanteni).

Po dolgih letih članstva, razumevanja med seboj, so se med nami stkale prijateljske vezi, ki imajo svojo težo v teh časih, ki jih nismo pričakovali. Družiti se moramo na daljavo. Telefon je ena od rešitev v sili. Pogovarjamo se, se o marsičem posvetujemo, pa tudi čisto vsakdanji pogovori, kaj danes skuhati, nam niso tuji. Tistim našim članom ,ki živijo v bloku, je nekoliko težje v osami. Veliko nas je z vrtički, zemljo, ki nas rešuje pred stresom. Vsi pa imamo na voljo sprehode v naravi in klepet s prijatelji na varni razdalji.

Tako živimo, čakamo na cepivo in upamo na boljše čase.

UO društva je ob novem letu vsem članom pisno čestital, zaželel zdravja in čestitki priložil masko z našim znakom. Upam, da bomo kmalu zopet uživali ob novoletni večerji, kot smo bili vajeni zadnjih 15 let.

Vsem članom bi v imenu UO priporočila še malo opreznosti in strpnosti. Na voljo smo vam pri reševanju morebitnih problemov, saj pregovor lepo pravi, da v sili spoznaš prijatelja.

Sonja Groznik za Društvo sladkornih bolnikov občin Ajdovščine in Vipave

Oglejte si tudi