Vipava

DANES
22°C
15°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Svetovno prvenstvo F3J daljinsko vodenih modelov

Modelarsko društvo Ventus je med 31. 7. in 7. 8. 2016 gostilo in organiziralo 10. Svetovno prvenstvo F3J daljinsko vodenih jadralnih letalskih modelov v Vipavi. Tekmovanja, ki poteka vsaki dve leti, se je udeležilo 24 državnih reprezentanc – vse od daljne Japonske, Avstralije in Nove Zelandije, pa do ZDA, Kanade in Južnoafriške republike ter večine evropskih držav. Tako se je v Vipavi mudilo kar 200 tekmovalcev in njihovih pomočnikov.

Kategorija F3J je relativno mlada tekmovalna zvrst, pa vendarle v zadnjih letih priljubljenost tega športa narašča. Poleg dolgih in številnih ur treningov, ki doprinesejo k natančnosti ter izkušnjam, je v boju z uro in zračnimi tokovi potrebno tudi znanje, saj se letala ob nepazljivem pristanku kaj hitro poškodujejo ali polomijo. Letalski modeli, razpona 3 – 4 metrov so peresno lahki, tehtajo le dobrih 1,5 kg, za njihov nakup pa je odšteti dobrih tisoč evrov.

Slovensko državno reprezentanco je sestavljalo 5 tekmovalcev, 2 mladinca in 3 člani. Domači favorit, mladinec Tilen Marc s Planine, je v ostri ter izenačeni konkurenci ob izredno zahtevnih vremenskih pogojih, ki so krojili finale, zasedel odlično 8. mesto. O kvalitetnem delu ajdovskega modelarskega društva govori tudi podatek, da sta se v reprezentanco uvrstila še 2 domačina – Oskar Štempihar ter Jure Marc. Ostala dva reprezentanta, Bojan Gerkič ter Primož Rižnar, prihajata iz Letalskega centra Maribor ter Modelarskega društva Slovenjske Konjice.

Tako organizatorjem kot tudi tekmovalcem je prvi dan tekmovanja načrte prekrižala primorcem dobro znana burja in so bili zato poleti odpovedani. Številni šotori ter pripravljalni boxi tujih tekmovalcev, ki so se z močjo te naravne sile soočili prvič ter so bili nanjo povsem nepripravljeni, so ostali brez ogrodja ali tente. Ostali tekmovalni dnevi so potekali v idealnih vremenskih razmerah. Kako naporno je tekmovanje najvišjega nivoja, potrjuje tudi dejstvo, da tekmovalni dan in s tem zahtevana koncentracija trajata povprečno 9 ur. Zato je bila utrujenost tekmovalcev ob koncu tedna očitna ter veliki finale toliko bolj napet ter nepredvidljiv.

Tekmovanje, na katerega se je domači klub začel pripravljati takoj po osvojitvi kandidature v Luzernu v Švici 2013, je pomenilo velik organizacijski in finančni zalogaj. Vendarle pa so svojo nalogo in odgovornosti, ki jih nalaga tekmovanje najvišjega ranga, organizatorji povsem upravičili. Zato se danes lahko pohvalijo z dragocenimi izkušnjami, ki so jih z delom pridobili, z rezultati, ki so jih prav domači tekmovalci dosegli ter z delom, ki so ga v promocijo Slovenije in zlasti Vipavske doline vložili.

1/4

Slovenska modelarska reprezentanca

Organizatorji na zaključni prireditvi ob razrezu Mlinotestove torte

Glasbena točka na uvodni prireditvi

Otvoritvena slovesnost

Modelarsko društvo Ventus je eden izmed 30 modelarskih klubov v Sloveniji, ki delujejo pod okriljem Letalske zveze Slovenije. Ajdovski klub šteje 25 članov, ki trenirajo pretežno na vipavskem letališču. Dolgoletni predsednik kluba David Marc, ki je tekmovalni del zaupal mlajši generaciji pod vodstvom Marka Lemuta, o organizaciji dogodka tako kot številni drugi govori v presežnikih. Obenem se zahvaljuje tudi sponzorjem, ki so tako finančno kot materialno priskočili na pomoč.

Prav tako slovesno kot se je tekmovanje začelo, se je tudi končalo. Protokolarni del dogodka so dopolnile kvalitetne glasbene točke mladih domačih ustvarjalcev klasične, pop ter narodnozabavne glasbe. Tekmovalci so Slovenijo zapustili z lepimi spomini, saj so se vsi sodelujoči potrudili, da je bilo njihovo bivanje pri nas nepozabno. Naslednje svetovno prvenstvo bo potekalo leta 2018 v Romuniji, kjer pa se bodo morali organizatorji potrudili, da bodo dosegli ali presegli standard, ki ga je Modelarsko društvo Ventus tokrat postavilo.

Melita Lemut Bajec

Oglejte si tudi