Logo MojaObčina.si

Vipava

DANES
9°C
3°C
JUTRI
8°C
6°C
Deli
3502

Prelepo pevsko doživetje

Me PZ Stanko Premrl Podnanos je konec aprila gostoval v Makedoniji. Povabilu slovenskih prijateljev v Makedoniji smo se tokrat z veseljem odzvali tudi pevci in pevke našega zbora. Ob prihodu v Skopje nas je velikodušno sprejel vodič Goran, ki nam je zelo živo in od blizu predstavil Makedonijo. Tokrat je naš novi projekt potekal v bolj sproščenem vzdušju, izven tekmovalnih okoliščin, na katere smo se v zadnjih letih že navadili, a je bil toliko bolj srčen in živahen.

V Skopju smo si ogledali trdnjavo nad mestom, se sprehodili skozi staro čaršijo čez kamniti most do novega dela mesta ter si ogledali center in njegove nove neverjetne arhitekturne dosežke ob reki Vardar. Videli smo spominsko hišo Matere Tereze ter začutili preprost in živahen stil življenja prebivalcev.

V edini katoliški cerkvi v Skopju smo s petjem sodelovali pri  sv. maši, po njej pa izvedli koncert cerkvenih pesmi.

Naš naslednji dan je potekal v mestu Bitoli. Videli smo stari mestni del, čaršijo ter živahno in pisano tržnico z domačimi proizvodi. Vstopili tudi v mestni muzej ter se razgledali po arheološkem najdišču Herakleja z antičnim amfiteatrom, kjer je bilo seveda potrebno preizkusiti akustiko - kar z našo slovensko himno. Zvečer smo slovensko pesem predstavili nekoliko bolj uradno, zapeli smo namreč našim gostiteljem, članom Združenja Slovencev Triglav, v tamkajšnjem Domu kulture. Odveč je bil naš strah, da nas ne bi razumeli, če pojemo slovensko, saj jih večina dobro razume naš jezik, pa četudi imajo le "koreninico" v Sloveniji. Da je bil koncert živahnejši, je nekaj pesmi zazvenelo ob spremljavi harmonike Dominika Krta. Za konec smo jim pripravili še presenečenje, saj smo zapeli še dve makedonski pesmi, za kar smo bili bogato nagrajeni z aplavzom.

Predzadnji dan je sledila vožnja proti Ohridu. Po poti smo se ustavili v nekoliko manj znanem, a za oči bogatem zasebnem muzeju, ki hrani neprecenljivo zbirko makedonskih narodnih noš. V nadaljevanju poti, ob obisku samostana Sv. Nauma, smo bili deležni čudovitega razgleda in ozračja miru. Sledil je sprehod skozi bližnje koliščarsko naselje. Pot nas je nato vodila ob jezeru do mesta Ohrid, kjer smo se seznanili s tamkajšnjo značilno arhitekturo, Samuelovo trdnjavo nad mestom, ter preizkusili izredno akustičen amfiteater, prizorišče koncertov mnogih svetovno znanih izvajalcev. Nato smo si ogledali še izdelovanje papirja v papirnici ter nakupili prave Ohridske bisere in že smo bili pripravljeni na tradicionalno makedonsko večerjo z živo glasbo, ki jo je bilo potrebno začiniti tudi z našo mladostjo in pevsko razigranimi melodijami. Tudi gostje iz Makedonije in Turčije, ki so večerjali v restavraciji, so z vidnim navdušenjem prisluhnili našim Slovenija, od kod lepote tvoje, Mini maxi, Golici ter za posladek njihovima Bolem mi leži in Brala Jana na kapini.

Kljub velikem številu obiskanih znamenitosti smo zadnji dopoldan izkoristili še za obisk samostana sv. Jovana Bigorskega ter pobližje začutili spokojnost, mir in pobožnost pravoslavnih vernikov. Sledila je zaspana in rahlo utrujajoča vožnja proti domu z vmesnim postankom in krajšim ogledom Beograda. Z zborovodkinjo Vido Fabčič smo že na avtobusu delili vtise, da je za nami še ena uspešna pevska turneja.

Naj za zaključek dodam še besede našega prijatelja Leona iz Ilirske Bistrice, ki je bil glavni organizator, vodnik in naš sopotnik od začetka do konca gostovanja: »Potrudili se bomo, da vam bomo Makedonijo pokazali v taki luči, da se je boste za vedno spominjali in se še kdaj hoteli vrniti.« In točno s takimi, nepozabnimi doživetji, ter čudovitimi spomini smo se na koncu vrnili v domači kraj.

Ana Andlovec

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij