Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Planinsko društvo Podnanos v letu 2020

Leto 2020 je zagotovo posebno leto, ki si ga bo marsikdo zapomnil po neuresničenih ciljih in željah. Za naše planinsko društvo se je lansko leto začelo zelo obetavno. V številčni zasedbi smo se začetek januarja odpravili na Konja in odkopali zaklad, nato smo izpeljali zimovanje na Vršiču, mladina se je preizkusila na tekmovanju Mladina in gore in planinski krožek je bil v polnem teku.

V mesecu februarju smo se skupaj s Turističnim društvom Podnanos in Vertovcem podali v rojstni kraj slovenske himne, izpeljali občni zbor ter odpeljali avtobus planincev v neznano. Marca smo prehodili še Vojkove poti, potem pa se je z začetkom epidemije začasno ustavilo izvajanje vseh akcij. V pomladnih mesecih smo člane spodbujali, naj hodijo v naravo sami, v dvoje ali z družino. Ta čas je bil namreč enkratna priložnost za spoznavanje lokalnih hribov.

Vedeli smo, da bo tudi to turobno obdobje enkrat minilo in tako je prišlo poletje, ko smo spet začeli z izvajanjem pohodov. Pohod na Grmado, markacijska akcija, družinski oddih v naravi, spominski pohod na Nanos in pripravljalna tura za našo največjo akcijo – planinski tabor, vse to smo izpeljali v manj kot dveh mesecih. Na tabor za osnovnošolske otroke in mladino se je prijavilo več kot 50 mladih planincev, vendar je bil ta zaradi zdravstvenih razmer nazadnje odpovedan.

Še naprej pa smo izvajali manjše akcije in se tako v juliju podali v visokogorje, avgusta v tujino in na Razor, septembra na Tromejo in na ferati Hvadnik in Jermen, pred Gorskim tekom na Nanos pa se je spet vse ustavilo. V deževnem mesecu novembru smo zopet razmišljali, kako naprej. Pojavila se je ideja, da izpeljemo planinski višinski izziv in tako spodbudimo vse člane pa tudi nečlane društva, da v mesecu decembru z najbližjimi ali samostojno nabirajo višinske metre in osvajajo vrhove v okolici doma. Izkazalo se je, da leta ne bi mogli boljše zaključiti. Na izzivu je sodelovalo 88 ljudi, od tega kar 32 otrok, ki so skupno opravili 1.400 pohodov in se povzpeli 492.673 metrov visoko. »Če razmišljamo drugače, vsak dan je šlo na planinski izlet en avtobus planincev,« je ob tem izjemnem dosežku dejal naš predsednik društva.

In še res je! Leto, ki nas je v marsičem zaznamovalo, se je končalo z neverjetno akcijo, ki bo v našem društvu postala tradicija. Tedni in meseci, preživeti doma, so nas opomnili, kako pomembno je sodelovanje, druženje in povezovanje ljudi, kar je tudi osnovna funkcija našega društva. Prizadevamo si in še naprej si bomo, da na tak ali drugačen način ohranjamo stik med člani in jih spodbujamo k planinstvu. Plan za leto 2021 smo si že zadali in upamo, da ga vsaj delno uresničimo. Vabljeni ste, da nas spremljate prek naše spletne strani www.pd-podnanos.si ali na facebook strani, kjer redno obveščamo člane o aktualnem dogajanju naše skupnosti. Takoj ko bo mogoče, pa se zopet srečamo v živo.

M. F.

Oglejte si tudi