Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Za varnejšo in odgovorno hojo v gore

V kampu Tura je Zavarovalnica Triglav 14. maja začela že osmo sezono akcije Očistimo naše gore. Več kot 150 udeležencev je pomagalo pri čiščenju poti v okolici. Ljubiteljem narave so se na prvi čistilni akciji pridružili tudi člani Planinskega društva Triglav, Planinskega društva Vipava in Gorske reševalne službe Tolmin, ki so udeležence z napotki o varnosti v gorskem svetu pospremili v novo planinsko sezono.
V kampu Tura, ki leži pod naravno plezalno steno Gradiška tura, je bilo veselo že od jutra. Različne generacije ljubiteljev planin so z biorazgradljivo vrečko Očistimo naše gore očistile poti v okolici kampa v območju Nature 2000 in nabrali za dobrih 35 kilogramov smeti. »Smeti so posledica vzgoje planincev, na srečo pa so naši planinci vedno bolj ozaveščeni, je ob začetku akcije povedal župan občine Vipava Ivan Princes. »Se pa pojavlja drugi problem, in sicer, da imamo veliko novih poti, ki jih je treba urejati in vzdrževati. Na tem področju največ napora vlagajo planinska društva.«

Na prvi čistilni akciji v Vipavi so se planincem pridružili člani Gorske reševalne službe Tolmin, ki so prikazali reševanje ponesrečencev s tirolsko žičnico. Vzroki za nezgode v gorah so namreč največkrat telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost ter pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti in podcenjevanje vremenskih razmer.

Varnost in odgovornost sta bila tudi v ospredju popoldanskega živahnega dogajanja v kampu Tura v Vipavi. Obiskovalci so se udeležili različnih zanimivih in poučnih delavnic, preizkusili pa so se lahko tudi v plezanju po plezalni steni, zabavno-športnih igrah, otroci pa so v geolovu iskali skriti zaklad, ki ga je skril Kuža Pazi.

PR

Oglejte si tudi