S seboj je s prav posebnim namenom pripeljala gosta iz Irana. Mostafa Sotoudeh nam je pričaral tipične okuse iranske kulinarike. Medtem, ko smo poslušalci v dvorani pozorno spremljali Aleksandrino predavanje, nam je Mostafa pripravil keisgmisg polo, to je piščanec z rižem in suhim sadjem. Degustacija okusne jedi je predstavljala vrhunec prireditve.
Skupaj sta nam predstavila začimbe, katere se uporabljajo v perzijski kulinariki, kot so: žafran, kurkuma, črna kumina, sumac…
Vsak obiskovalec je prejel skromno darilce - začimbo.
Pri pripravi hrane so Mostafi pomagale domačinke, v družbi katerih se je zelo dobro počutil, kar je zagotovo pripomoglo k odlično pripravljeni hrani.
Mostafa nam je predstavil tudi nekaj nakita iz poldragega kamna, ki je nastal v njegovi delavnici. Je namreč poznavalec in izdelovalec tovrstnega nakita. Pri izdelavi uporablja predvsem perle, korale, lapis lazuri in turkiz.
Slika, beseda, hrana in avtohtoni prebivalec so bili dovolj velik razlog, da smo lahko v polnosti doživeli življenjski utrip te skrivnostne perzijske države.
Mojca Vrtič



