Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Iskrivo in igrivo predpoletno dogajanje v Varstveno delovnem centru Ajdovščina-Vipava

V Varstveno delovnem centru Ajdovščina-Vipava (VDC) varovancem na različne načine omogočamo kakovostno socialno vključevanje, delovno aktivno življenje, osebni razvoj, razvijanje samostojnosti in socialne mreže. Nudimo bivanje v duhu domačnosti in kakovostnega preživljanja prostega časa. Pri tem smo iskrivi, igrivi in pristni. Tak je bil tudi naš uvod v sproščen poletni čas.

Podarjamo si čas in ideje

V VDC Ajdovščina–Vipava smo posebej ponosni na projekt 'Dar časa in dar ideje', ki ga izvajamo že vrsto let. In hvaležni za vse naše goste, ki nam namenijo svoj dragoceni čas, predstavijo svoj poklic, izkušnje, zanimive hobije, nas naučijo kakšne ročne spretnosti in obogatijo z novimi doživetji. Tako nas je v maju obogatil Jernej Mikuž, ki nam je na pristen način predstavil poklic sommelierja. Izvedeli smo, kako se pravilno pristopa do gosta, kako se praviloma toči vino in druge pijače ter ugotovili, koliko znanja in napora zahteva na videz preprost poklic.

Ker imamo radi šport in srčno navijamo za slovenske športnike, smo bili zelo veseli obiska profesionalnega fotografa Alena Milavca. Nasmejan in prijazen nam je skozi zgodbo, pospremljeno z vrhunskimi fotografijami, povedal, kako je njegov hobi prerastel v poklic ter kako je postal osebni fotograf in prijatelj našega kolesarskega šampiona Tadeja Pogačarja.

Tudi resnejšim temam, kot so knjige, se radi posvetimo. Smo redni gostje Potujoče knjižnice. Po zaslugi Ksenije Janković z Oddelka za zaščito in restavriranje iz Narodne in univerzitetne knjižnice pa smo spoznali tudi, kako se restavrira stare in poškodovane knjige. Ob koncu predstavitve največje slovenske knjižnice nam je Ksenija pripravila še delavnico izdelave preprostih knjižic, v katere si bomo lahko beležili tako lepe spomine kot tudi dogodke, ki nas še čakajo. 

Treniramo, tekmujemo in gradimo prijateljstva

Športa ne samo spremljamo, ampak smo tudi sami zelo aktivni. S treningi krepimo mišice in ohranjamo kondicijo, radi pa tudi tekmujemo. Udeležba na različnih tekmovanjih in igrah nam veliko pomeni. Ne samo zaradi uspehov, ki jih dosegamo, ter medalj, ki jih prejmemo, temveč predvsem zaradi druženja in navezovanja stikov s starimi in novimi prijatelji. Naši športniki so tekmovalno sezono odprli konec aprila na lokalnih igrah, ki jih je na Vipavskem stadionu organiziral Cirius Vipava. V maju pa smo sodelovali na igrah MATP v Hruševju in 28. Regijskih igrah SOS v Cerknici.

Delamo, ustvarjamo

Proizvodno in ustvarjalno delo v naših delavnicah nas izpolnjuje, saj nam krajša čas in nas polni z občutkom, da znamo sami izdelati in narediti veliko koristnega. Ta občutek dodatno okrepijo sodelovanja z drugimi organizacijami v našem okolju. Prav na zadnji dan meseca maja smo se v okviru projekta Garaža, ki deluje pod okriljem Zavoda Beta iz Ajdovščine, urili v izdelavi paletnega pohištva. Topli pomladni dnevi so v nas prebudili željo po vrtnarjenju. V gredo ob naši stavbi smo zasadili nekaj sadik zelenjave, v korita pa rože – za lepši pogled na teraso. Ponosni smo na priznanje 'Občina Vipava cveti', ki smo ga prejeli v lanskem letu za vzorno ureditev in urejenost zelenic in okolice. Najdragocenejše priznanje od vseh pa je občutek, da nam je tu resnično lepo kot doma.

Pohajkujemo in se zabavamo

Ne le, da smo vedno veseli obiskov, tudi sami se radi odpravimo na kakšnega. Na svojem domu v Lokavcu nas je pred kratim sprejela gospa Simona Čoha, vzrediteljica bernskih planšarskih psov. S svojimi kosmatinci nas je v VDC-ju sicer že večkrat razveselila, tokratno 'ckrljanje' pasjih mladičkov pa je bilo zares nepozabno.

V našem zavodu imamo glede na naše različne zmožnosti več pohodnih skupin. Planinarjenje je naša posebna strast in pogosto se odpravimo na bližnje in tudi bolj oddaljene 'hribčke'. Eden od njih je Lašček, na katerega smo se povzpeli na toplo majsko sredo. Ob planinarjenju pa si ogledali še akumulacijsko jezero na Kanalskem vrhu in uživali v vonju sveže pokošene trave na Banjški planoti. Skupina varovancev iz bivalne enote pa si je zaželela malo morskega pridiha. Izlet v Koper in sprehod ob morju je še kako prijal. Kot nam prija glasba, ob kateri se sprostimo, zabavamo in malo 'zažuramo'. Ob zvokih kvarteta ljudskih godcev, ki slišijo na ime Bršljan, smo zapeli in zaplesali ter navaden dan spremenili v pravi praznik veselja.

Ivana Lavrenčič, direktorica

 

Oglejte si tudi