Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Emavs k sv. Mariji Magdaleni in gledališka predstava

Društvo Zdravljica iz Lozic vas vabi na velikonočni ponedeljek, 28. marca 2016, na tradicionalni »Emavs k sv. Mariji Magdaleni v Otošče. Pohod se bo začel ob 10. uri izpred cerkve Božjega groba na Lozicah. Prvi postanek bo v Zgornjih Žvanutih. Tamkajšnji prebivalci že tradicionalno pripravijo tekoča okrepčila in vsako leto se v njihovi ponudbi pojavi kakšen nov zvarek »zdravilne« pijače.

Sledi hoja po cesti, ki je bila do 1866 edina prometnica, ki je povezovala Vipavsko dolino s Postojno. Ob cesti leži kapelica, obnovljena leta 2004. Nekaj let pozneje je bil očiščen in obnovljen še odsek omenjene ceste pred kapelico, kjer se sedaj lepo vidi njeno prvotno stanje z obcestnimi kamni. Kapelici dela družbo miniaturno mlinsko kolo-simbol društva Zdravljica. V cerkvi sv. Marije Magdalene bo sv. maša ob 12. uri. Omenjena cerkev je med starejšimi na Vipavskem, saj je bila prvič posvečena 1496. Popolno prenovo je doživela 1988. Maši bo sledilo zaključno druženje ob okrepčilu, za katerega vsako leto poskrbijo požrtvovalni organizatorji. 

V mesecu aprilu pa vas vabimo na ogled gledališke predstave, Zabava s tradicijo, razvojnega združenja Repentabor in kulturnega društva Kraški dom. Predstava bo 3. aprila ob 17. uri v domu krajanov na Lozicah.

Razvojno združenje Repentabor in Kulturno društvo Kraški dom že tretje leto zapored pripravljajo skupno gledališko predstavo. Leta 2014 so ob dnevu žena premierno uprizorili predstavo Dobra letina, leto kasneje pa predstavo Svakinja da te kap. S slednjo so v mesecu juliju na 11. Festivalu amaterskih gledaliških skupin v Mavhinjah prejeli nagrado občinstva.

 

Mojca Vrtič

Oglejte si tudi