Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
19°C
JUTRI
26°C
17°C
Oceni objavo

Vipavski gasilci praznujejo 140. obletnico

Vipavski gostilničar in ljudski pesnik Janez Krhne je napisal pesem 'Gasilcem'. Ena od kitic nam sporoča:« Pomagajte v nesreči ponoči in čez dan, to vas ovekoveči, saj vzvišen je vaš stan.«

Biti gasilec že od vsega začetka pomeni biti nesebičen človek, ki je pripravljen v vsakem času, bodisi v požaru ali v nesreči vsakomur priskočiti na pomoč.

Vipava je že zgodaj dobila gasilsko društvo. Grof Karel Lanthieri je leta 1877 dal pobudo za ustanovitev vipavskega gasilskega društva. Plačal je opremo, ročne brizgalne, uniforme in sam navdušeno sodeloval z gasilci. Na dan sv. Florjana (4. maj) so odtlej vsako leto praznovali gasilski dan. Društvo je imelo prostore v gradu do njegove smrti leta 1910.

Član gasilskega društva je postal lahko le pošten, delaven, zdrav, pa tudi zanesljiv človek. Delovali so na osnovi prostovoljstva. V gasilske vrste so se vključevali delavci, kmetje, obrtniki, trgovci gostilničarji in učitelji. Društvo je razvijalo tudi prosvetno dejavnost in prirejalo plese, kjer so sodelovala tudi domača dekleta.

V moji družini so bili gasilci kar v treh zaporednih generacijah (praded, ded in oče). Tako sem v družinskem arhivu odkrila staro fotografijo oz. razglednico, nastalo ob praznovanju 25. obletnice Gasilskega društva Vipava (leta 1902). Razglednica prikazuje vipavske gasilce v uniformah, zraven so tudi vipavska dekleta v narodnih nošah. V sredini sedi grof Karel Lanthieri, v tretji vrsti (skoraj nad njim) stoji kot četrti moj ded Edmund Pavlin, po domače imenovan Munde. Na fotografiji vidimo mladega, čokatega možakarja, edinega sina Antona Pavlina (iz drugega zakona).

Munde je bil izučen mojster ključavničar in kovač, ki se je obrti izučil pri svojem očetu. Ta je bil puškarski mojster in je v drugi polovici 19. stol. več kot 10 let služil v cesarsko kraljevi vojski, kar dokazuje lepa odpustnica. Kot mojster ključavničar je bil Munde zadolžen za popravilo in vzdrževanje ključavnic v Lanthierijevem gradu. Bil je hudomušne narave, zato ga je grof Karel rad vključeval v svojo družbo. Po očetovem zgledu je postal tudi Munde že kot mlad fant gasilec.

Iz Pavlinove delavnice so med drugim tudi železna vrata za vipavsko pokopališče, vratca za gradiške kapelice Križevega pota in tudi domača okna so nekoč krasile lepo narejene železne 'gartre'. Ne nazadnje pa tudi nagrobni križ na našem družinskem grobu poleg groba borcev NOB.

Mundetov sin Jože, po domače Pepe (moj oče), se je prav tako v mladosti vključil med gasilce, kar kaže nekaj fotografij iz Italije s konca 30-tih let. Sama se spominjam velikega požara leta 1950, ko je gorelo ostrešje Lanthierijevega gradu, tedaj že Doma JNA. Oče je vso noč pomagal gasiti s črpalko, zjutraj se je vrnil domov skrajno utrujen in opečen po vratu. Kmalu po tem požaru so ga klicali reševati železniško nesrečo pri Braniku, ko je iztiril vlak. Tudi to je bila težka gasilska izkušnja!

Od gasilskih uniform se pri nas žal ni nič ohranilo, lepo pa je ohranjena avstrijska paradna gasilska sekirica (gl. fotogr.), ki krasi Pavlinovo 'staro kuhinjo' (nekoč črno kuhinjo).

Ana (Pavlin) Florjančič, doma v Vipavi, bivajoča v Škofji Loki

Oglejte si tudi