Po zajtrku smo se odpravili na sosednjo kmetijo, kjer nas je prijazno sprejel gospod Božo. Popeljal nas je skozi hlev, kjer smo si ogledali krmo za govedo, molzne pripomočke, gnezda lastovk in se pobliže seznanili s kravami in biki, ki smo jih lahko tudi nahranili s senom. Ogledali smo si tudi kmetijske stroje in klet, na koncu pa poskusili še domače mleko ter kruh s smetano in marmelado. Spoznali smo, kaj vse se na kmetiji dogaja skozi leto in katere pripomočke pri delu uporabljajo.
Kasneje nas je obiskala gospa Nika Lokar z Biotehniške šole v Šempetru. Predstavila nam je različne vrste čebel, njihovo pomembno vlogo v naravi in zgradbo panja. Skupaj smo pripravili tudi novo satje, kar je bila za nas čisto posebna izkušnja.
Ob koncu dneva smo se preizkusili še v peki kruha. Zamesili smo testo, oblikovali majhne rogljiče in jih potresli z različnimi posipi. Pečeni rogljiči so zadišali po vsej šoli in bili zares odlični.
Za nami je dan, poln novih spoznanj, doživetij in prijetnega druženja. Naučili smo se veliko o življenju na kmetiji, čebelah in tradicionalnih slovenskih dobrotah.
Natalja Marc



