Vipava

DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Martinov pohod z lučkami

Martinov dan so posebno praznično obeležili učenci OŠ Draga Bajca Vipava, ki so imeli v gosteh hrvaški tamburaški orkester „Janko Stjepušin“ iz Martinske Vesi in zamejske prijatelje s Koroškega. Prav slednji so dali pobudo za Martinov pohod z lučkami, kakor so naslovili prireditev, pri kateri so sodelovali vipavski otroški pevski zbor in dramska skupina, mladi folkloristi, otroci iz vrtca, dva tamburaška orkestra, pevci ter Kulturno izobraževalno društvo Teodozij. Organizacijo prireditve, ki je obsegala tri sklope, je prevzela Lea Kobal.
Prvi sklop prireditve se je začel ob 16.30 v avli osnovne šole, kjer so po nagovoru ravnateljice Alenke Nussdorfer Bizjak z glasbo in petjem pozdravili navzoče otroški pevski zbor, Škratki iz vrtca in mladi Tamburjaši. Prav njihova vodja, Vlasta Lokar Lavrenčič, je s svojo skupino glasbenikov s prijatelji onkraj meje spletla trdne vezi, ki so zaznamovale ta večer.

Ko se je stemnilo in ko so otroci prižgali svetilke, je dolga povorka ob spremljavi harmonik krenila proti Trgu Pavla Rušta, kjer so člani društva Teodozij pod režisersko roko Alenke Vidrih na Starem placu v soju bakel odigrali prizore iz življenja svetega Martina. Gledališka ustvarjalka Alenka Vidrih je Primorcem morda bolj poznana kot nekdanja članica igralskega ansambla Primorskega dramskega gledališča, širše prepoznana pa je po svoji interpretaciji šansonov. Pri ohranitvi pristnosti v vseh svojih umetniških izrazih je tudi tokrat uspela. Igralci so prepričljivo nastopili v svojih vlogah. Nejc Furlan je bil kot pripovedovalec prevzet nad legendo, o kateri pripoveduje, Jurija Premrla pa je v vlogi pripovedovalca bolj navdihnila Martinova človeška preprostost. Priljudnost in karizmatičnost lika Svetega Martina je odlično upodobil Anton Lavrenčič. V očarljivem ambientu predstave, ki je že kot takšen predstavljal izziv za ustvarjalce in v objemu množice približno 600 obiskovalcev, so se izjemno dobro znašli otroci vipavske osnove šole ter 'vojaki', ki so jih odigrali člani društva Teodozij. V odrskem prostoru so pričarali živžav vaških trgov, ki so tako kot stoletja poprej tudi ta večer povezali ljudi vseh starosti med seboj. Predstava se je zaključila v soju bakel in svetilk, ki so jih oblikovali in s seboj prinesli sami otroci v povorki. Od tu se je v spremstvu rimskih vojakov številna množica obiskovalcev namenila v kulturni dom, kjer se je začel zaključni del prireditve. Nastopili so tamburaši iz Siska, najboljši mladi tamburaši Hrvaške, pod vodstvom dirigenta Ivana Klekovića, in s svojimi skladbami navdušili tudi vipavsko občinstvo. Koncert tamburašev so z zabavnim skečem popestrili šestošolci, z glasbenimi vložki pa mladi folkloristi. V duhu ohranjanja raznolike in bogate dediščine tega zgodnjekrščanskega svetnika so teodozijevci pred kulturnim domom pekli kostanje in natakali mlado vino. Za en popoldan in en večer na poti med Szombathelyem in Toursom so zažarele lučke tudi v Vipavi. Da le ne bi ugasnile!
Lea Kobal

1/3



Oglejte si tudi