Vipava

JUTRI
24°C
11°C
NED.
25°C
12°C
Oceni objavo

Vipavska dolina z vseh zornih kotov

Izjemno uspešna izvedba prvega Ultra gorskega maratona Vipavska dolina je navdihnila organizatorje, da povabijo v Vipavsko dolino še širši krog športnih navdušencev. Gorsko-tekaškim izzivom smo dodali še gorskokolesarski izziv in športno-plezalni vikend. Vipavska dolina ponuja športnikom izjemne pogoje tako za treninge kot športno-rekreativne izlete skozi vse leto: mile zime, zgodnjo pomlad, suha poletja in dolge jeseni.

Enomesečno druženje na festivalu se bo začelo 15. aprila s Plezalnim vikendom TURA, ki že enajsto leto privablja plezalce od blizu in daleč. Stene nad Vipavsko dolino ponujajo odličen poligon za plezanje v skali tudi v zimskih mesecih, več kot 400 klasičnih alpinističnih smeri in prav toliko športno-plezalnih smeri, različnih težavnosti in dolžin. Plezalni vikend Tura so plezalne tekme za otroke na umetnih stenah, tekme in srečanja za plezalce v plezališču Tura, predavanja in zabava. Preverjen recept, ki tke bogate prijateljske vezi med generacijami plezalcev iz Slovenije in tega dela Evrope.

Festival se bo nadaljeval za prvomajske praznike (30. april in 1. maj), ko prvič letos vabimo v Vipavsko dolino tudi gorske kolesarje. Kolesarske poti smo speljali po slikovitih vinorodnih poteh Vipavske doline. Z izvirnostjo in bogatim spremljevalnim programom želimo uvrstiti dogodek v vrh podobnih tekem.

Za kolesarje pripravljamo štiri izzive. Za najbolj vzdržljive smo pripravili 80 kilometrsko progo, ki obkroži dolino. Krajša proga, 50 km, pelje kolesarje po vinorodnih poteh. Na najkrajši progi se lahko preizkusijo družine z otroki, kolesarili bodo 28 kilometrov.

Festival 360° Vipavska dolina bo doživel vrhunec z drugo izvedbo Gorskega ultra maratona Vipavska dolina – 100UTVV, ki bo od 13. do 15. maja 2016. Organizator Športno društvo Tura vabi številne domače in tuje tekačev, ki se bodo preizkusili na treh dolžinah: stodeset kilometrov, petdeset in petindvajset kilometrov. Organizator je k sodelovanju pritegnil lokalno skupnost, Občino Ajdovščina in Občino Vipava, ter številna društva in prostovoljce, kar daje dogodku poseben čar. Skupaj bo za varnost in dobro počutje tekačev ter njihovih navijačev skrbelo več kot 250 prostovoljcev.

Najdaljša, 100-kilometrska preizkušnja obkroži Vipavsko dolino: iz Ajdovščine se vzpne na Goro, od tam po Robu, mimo Otliškega okna na najvišji vrh Mali Golak (1495 m), čez Čaven in Kucelj nazaj v dolino. Pot ponuja tekačem bogate razglede od Jadrana pa do Alp, tek skozi Trnovski gozd in strm spust v dolino, proti najnižji točki proge (70 m), kjer proga preči dolino. Ob vzponu na južne obronke Vipavske doline se ji pridruži 50-kilometrska preizkušnja, bogati razgledi, skozi vinograde, ravno pravi čas za okušanje vipavskih češenj. Najkrajša, 25-kilometrska trasa zaključuje krog okoli Vipavske doline s strmim vzponom na Nanos – Pleša ter tekom skozi gozd in krasen spust v dolino proti cilju. Večina poti je speljana po planinskih poteh, makadamskih poteh, nekaj pa tudi po asfaltu. Ultra preizkušnja ponuja skupaj 5.958 metrov vzpona.

 

 

Športno društvo TURA

Oglejte si tudi