Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

Plaketa župana Športnemu društvu Hudournik Goče

Na dvorcu Zemono je 22. junija 2023 potekala osrednja občinska proslava, na kateri so bila podeljena letošnja občinska priznanja. Župan občine Vipava mag. Anton Lavrenčič je letos podelil županovo plaketo tudi Športnemu društvu Hudournik Goče.

V letu 2002 se je v majhni vasici Goče ponovno obudila ideja o organiziranemu športnem druženju, prirejanju športnih prireditev v vasi ter širši okolici. Športno društvo Hudournik Goče je bilo takrat ponovno obujeno na pobudo mladine, za predsednika so izvolili Andreja Furlana. Ustanovitelji društva so si na prvem občnem zboru zadali nekaj nalog: novo športno in otroško igrišče, nabava defibrilatorja, skrb za šport in rekreacijo vaščanov. Zadane naloge so izpolnili, saj je sedaj na vasi športno igrišče pri pokopališču in otroško igrišče z igrali ob podružnični šoli. Poudariti je potrebno, da gre za dva objekta občinskega pomena, ki so ju člani zgradili praktično iz nič in z minimalnimi sredstvi iz občinskega proračuna ter z dobrim sodelovanjem s KS Goče. Igrišče služi za razne športne aktivnosti in prireditve.

Ob otroškem igrišču stoji tudi knjigobežnica, ki združuje več generaciji ob klepetu, igranju in branju. Leta 2018 so z donatorskimi sredstvi (Zavarovalnice Triglav in drugih) kupili defibrilator za pomoč krajanom in vsem, ki obiščejo Goče. Defibrilator je nameščen na stavbi podružnice. Društvo je zelo aktivno v pripravi športnih in družabnih dogodkov, nekaj od njih ima že tradicionalno ime in širšo regionalno prepoznavnost. Štirikrat letno organizirajo pohode, tradicionalni pa je pohod ob 8. februarju. V okviru športnega društva poteka na Gočah nizko intenzivna vadba (1 x tedensko) in mali nogomet (1 x tedensko) v dvorani podružnične šole, v poletnem času pa na zunanjih igriščih. Velik pomen dajejo tudi zglednemu sodelovanju s KS Goče in z vsemi podobno organiziranimi društvi.

Športno društvo Hudournik Goče ima 50 članov in veliko podpornikov. Lani so praznovali 20-letnico delovanja. Na področju organizacije lokalnih prireditev so se v preteklosti izkazali kot dobri organizatorji, odprti pa so tudi za (pomoč) (so)organizacije večjega dogodka. Njihovo ozaveščanje o pomenu gibanja za zdravje posameznika ter o pomenu druženja se širi na lokalni ravni. Nekateri člani imajo opravljen tečaj za prve posredovalce, udeležujejo pa se tudi drugih izobraževanj. Zaradi vsega navedenega je predsednik Športnega društva Hudournik Goče Andrej Furlan z veseljem na slavnostni seji prevzel PLAKETO ŽUPANA OBČINE VIPAVA. Največje bogastvo vsake skupnosti so ljudje, ki jo sestavljajo, zato smo prepričani, da bomo z roko v roki tudi v prihodnje soustvarjali.

Anja Godnič

Oglejte si tudi