Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Jaslice v Orehovici - miniatura krajevnih značilnosti s plemenitim sporočilom

Prebivalci Orehovice pri Podnanosu že najmanj od leta 2014 - morda pa še dlje - pod staro murvo ob cesti na sredi vasi v božičnem času postavljajo jaslice. Ob njihovih glinenih figurah se radi ustavljajo tudi mimoidoči: naključni vozniki, praznični sprehajalci in bližnji sorodniki vaščanov, ki so slišali za postavitev orehovških jaslic. Ne glede na to, ali so obiskovalcem jaslice krščanski simbol za veselje ob praznovanju Jezusovega rojstva ali morda Božič praznujejo le kot družinski praznik – vsi občudujejo številne posebnosti orehovških jaslic. Iz njihove postavitve namreč dihajo etnološke, arhitekturne in zgodovinske značilnosti Orehovice.

Tako je mogoče na mahovnatih tleh jaslic opaziti vzpetino, med domačini imenovano Kjecl ali orehovški Triglav. Na pomanjšanem Kjeclu stoji pravi miniaturni dvojnik Aljaževega stolpa – na resničnem Kjeclu so ga leta 1999 postavili nekateri prizadevni Orehovčani. Na mahovnati imitaciji druge vzpetine je mogoče videti maketo podružnične cerkvice sv. Trojice, pod njo pa do potankosti izdelan vinograd in vinogradnika, ki uživa v razgledu. Že v starih arhivskih listinah iz leta 1466 je namreč mogoče najti podatke o vinogradniških posestih kartuzije Bistra v Pasjem repu pri cerkvi sv. Trojice, lepo urejeni vinogradi pa obkrožajo Orehovico še danes. Torej vinograd pod cerkvico sv. Trojice v jaslice ni umeščen naključno. Ob potoku Pasji rep še danes stoji Moserjeva domačija, ob kateri je nekoč klopotalo mlinsko kolo Moserjevega mlina. V naravnem okolju mlin že zdavnaj ne stoji več, stoji pa še vedno med figurami jaslic in pred njegovimi vrati celo čakajo polne vreče moke za odvoz. Kakšno posebnost postavljenih jaslic pa bodo morda odkrili kar obiskovalci sami.

Osrednji motiv jaslic je vsekakor sveta družina: Marija, sv. Jožef in novorojeno dete Jezus. Družina je namreč tista, v kateri se v najzgodnejši otroški dobi v največji meri oblikujejo vrednote: ljubezen, sočutje, dobrota, spoštovanje, mir. Naj se to prelepo božično sporočilo tudi preko božičnih jaslic širi med ljudmi.

Tekst in fotografije: Alenka Skupek

Oglejte si tudi