Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vipava
JUTRI
24°C
13°C
PET.
25°C
12°C
Oceni objavo

Veliki oltar v cerkvi sv. Vida v Podnanosu

Jeseni bo pri Založbi ZRC v Ljubljani izšla knjiga Vipavca Božidarja Premrla Nesmrtni kamen in njegovi mojstri v gornji Vipavski dolini in okolici, ki bo zanimiva tudi za bralce našega časnika. Tokrat objavljamo iz nje povzetek o avtorju imenitnega glavnega oltarja v cerkvi sv. Vida v Podnanosu.

V župnijski cerkvi sv. Vida v Podnanosu, ki se ponaša z enim najlepših pročelij ne le na Primorskem, temveč v slovenskem merilu, je tudi imeniten glavni oltar. To je monumentalna arhitektura z vitkimi črnimi stebri, ki imajo izrazit višinski zagon, z nazobčanimi zidci, s pari ločnih pristreškov ter močno razgibano atiko v gornjem delu, okrašena pa je z geometrijsko ornamentiko iz barvitih marmorjev in kamnov. S podstavkom vred je oltar visok osem metrov, višina štirih stebrov oltarnega nastavka je 2,40 metra, širina menze in podstavka pa 4,40 metra.

Umetnostni zgodovinarji so o tem oltarju dolgo zgolj domnevali, da je delo slovitega goriškega kamnoseka Leonarda Pacassija, zdaj pa je to dokazano. Leonardo je bil tretji s tem imenom v sloviti goriški rodbini kamnosekov, kiparjev in arhitektov grškega porekla, ki je prišla v Gorico preko Benetk, dejavnost njihove delavnice na Goriškem pa je izpričana od dvajsetih let 17. stoletja dalje. Okrog leta 1700 je bila najpomembnejša v Gorici in je delovala ne le v lokalnem okolju, temveč na območju od Dunaja na severu do Reke na jugovzhodu. O Leonardu Pacassiju, čigar rojstni datum ni znan, se domneva, da se je rodil v sedmem desetletju 17. stoletja in se izučil v očetovi kamnoseški delavnici. Za nas je zanimivo, da je bil v svaštvu s kamnosekom Mihaelom Kušo iz Lokavca, ki je postal tudi varuh njegovih mladoletnih otrok. 20. decembra 1697 je namreč Leonarda v Gorici zadela prezgodnja smrt, ki je prekrižala njegove velike načrte.

Da je avtor glavnega oltarja v Podnanosu, izpričuje arhivski zapis, ki sem ga našel v skupnem urbarju cerkva sv. Marije Magdalene v Otoščah in Svete Trojice nad Orehovico. Ta zapis pravi, da je cerkveni ključar Blaž Trošt v letih 1689 in 1690 kamnoseškemu mojstru Leonardu Pacassiju izročil tri zneske v skupni vrednosti okroglo 63 dukatov kot prispevek sosesk v Otoščah in v Orehovici za marmornati oltar sv. Vida. Ta dokument, ki oltar datira v čas okrog leta 1690, je tudi edini znani pisni dokument, ki dokazuje avtorstvo nekega Leonardovega dela na naših tleh.

Božidar Premrl


 

Oglejte si tudi