Logo MojaObčina.si
JUTRI
28°C
8°C
SRE.
24°C
13°C
Oceni objavo

Teden ljubiteljske kulture v Podnanosu

V okviru Tedna ljubiteljske kulture in Premrlovega leta so slikarji ljubitelji iz različnih delov Slovenije obiskali naš kraj Podnanos, rojstni kraj slovenske himne, in okoliške vasi.
V soboto 16. in nedeljo 17. maja smo imeli v gosteh pet slikarjev, ki so poznani kot skupina ART FEMIPS in jo sestavljajo; Fruhauf Srečko iz Dravograda, Sever Edi iz Škofje Loke, Miklavec Marijan iz Sežane, Kolar Ivo iz Topolščice in Ščurk Pavel iz Ljubljane.

V soboto dopoldan sta jih predsednik TD Podnanos, Stojan Vitežnik, skupaj s predstavnico JSKD Sežana, Vladislavo Navotnik, popeljala po okolici in razkazala naš kraj z okoliškimi zaselki. Slikarji so si skrbno ogledali zanimive motive, ki so jih tudi fotografirali. V popoldanskem času so se spominjali vseh doživetih trenutkov, ki so jih nato z različnimi tehnikami naslikali. Posluževali so se treh tehnik, akvarela, akrila in tehnike z zemljo. Slikarji so v našem kraju tudi prenočili. Prijetno vzdušje v večernih urah pa so doživeli na kmetiji Moser v Orehovici, kjer so bili lepo sprejeti.

Naslednji dan so gostujoči umetniki pripravili v prostorih KS Podnanos razstavo svojih slik, tistih, ki so jih naslikali v našem kraju in tistih, ki so jih prinesli s seboj. Pripravili so nam čudovito razstavo in vsem obiskovalcem, tudi domačinom pokazali, kakšne zanimivosti vse imamo v kraju. Kulturni program sta popestrila Dejan Štemberger na Hang drumu in Barbara Grahor na violi. Obiskovalci razstave smo jima z navdušenjem prisluhnili.

Turistično društvo Podnanos, JSKD OI Ajdovščina in JSKD OI Sežana, se zahvaljujemo vsem slikarjem, ki so obiskali naš kraj in vsem, ki ste si vzeli čas in prišli na otvoritev razstave ter se poklonili trudu vseh gostujočih slikarjev in Tednu ljubiteljske kulture. Že sedaj vas vabimo, da ste z nami tudi prihodnje leto, saj so nam tako organizatorji kot tudi ljubiteljski ustvarjalci obljubili, da nas v TLK 2016 z veseljem ponovno obiščejo.

Cecilija Vitežnik

Oglejte si tudi