Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Spominska razstava Simona Vovka

Na Gočah smo 22. decembra 2023 odprli spominsko razstavo Simona Vovka, domačina Goč, ki se ukvarja z oblikovanjem, slikarstvom in fotografijo. Svoj prvi cikel z naslovom 'Razpotja v času' je prvič predstavil na samostojni razstavi v domačem kraju leta 2003, po 20 letih pa spominsko s ciklom '#magicmoments'.

Simon Vovk živi in dela v Ljubljani, ustvarja pa na rodnih Gočah, kjer ima tudi atelje. Svoje znanje na področju slikarskih tehnik in računalniških orodij nenehno nadgrajuje ter redno sodeluje pri različnih kreativnih projektih – na mednarodnem slikarskem ex temporu Piran sodeluje že več kot desetletje. Leta 2017 je prejel nagrado za najboljše delo avtorja do 35 let, leta 2023 pa je za svoje delo prejel veliko odkupno nagrado.

Dela Simona so na prvi pogled barvno in kompozicijsko uravnoteženo odprta. Pozornejši in bližnji pogledi odkrijejo številne plasti, nepričakovane globine in bogastvo detajlov, ustvarjeni s tehnološko spretnostjo in slogovno občutljivostjo. Preplet vzorcev iz tehnološkega sveta in abstraktne krajine domišljeno povezujejo klasično slikarstvo z aktualnimi intermedijskimi problemi. V razstavljenih delih se Simon osredotoča na krajinske prizore iz različnih krajev, ki prikazujejo naravno lepoto in čudeže v številnih oblikah. Ne omejuje se na določeno lokacijo ali jasno pripoved. Pogosto se poigrava z uporabo tradicionalnih domačih rokodelskih veščin in barvno prikazuje abstraktne pokrajine. Včasih pa prebarva čez druge odtenke, da ustvari žareče prozorne in prosojne plasti.

Drugič svoje znanje in razumevanje grafičnega oblikovanja uporablja za ustvarjanje ali slikanje digitalnih umetnin, ki so mu prinesle širšo prepoznavnost. Zastavlja vprašanja o naravi lepote, globalni neenakosti, formalnih vprašanjih subjekta in kompozicijah ter spreminjajoči se vlogi podobe v digitalni dobi. Njegov multimedijski opus vključuje slike, obsežne serije risb, tehnične medije kot so posnetki zaslona. Simonovo delo je zastopano v številnih pomembnih javnih in zasebnih zbirkah.

Meta Furlan

Oglejte si tudi