Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Pri vipavskih upokojencih združili skrb za zdravje in dodali nekaj za dušo

Tema 'Obisk patronažne službe na domu' je pisana na kožo tako našim prostovoljkam, ki se srečujejo s starostniki v svojih sredinah, kot nam ostalim članom. Hvaležni smo patronažni službi Zdravstvene postaje Vipava, da je dovolila v tem čudnem času obisk patronažne sestre Rosane Harej na društvu, kjer nam je predstavila svoje delo. To je oseba z veliko duše, sočutja in spoštovanja do sočloveka.

Glede na to, da naše prostovoljke zelo dobro poznajo svoje sokrajane, smo se dogovorili, da bomo v bodoče sodelovali z roko v roki in tako našim starostnikom polepšali jesen življenja.

V nadaljevanju nam je gospa Dragica Čuk Novak prebrala nekaj pesmi iz zbirk Ide Semenič, pesnice iz Orehovice. Prvi dve zbirki 'Kot da imaš srce' in 'Leto podpiše knjigo spominov' sta žal razprodani, tako smo se osredotočili na tretjo, zadnjo z nazivom 'Na prepihu Škratjedola'. Pisana je na kožo najmlajšim. Gospa Ida je vsebino pesmi črpala iz pripovedovanja zgodb staršev, ki so ji ostala v spominu še iz otroštva. S svojim pesniškim talentom jih je upesnila. Glavni liki so mali škratki, ki na igriv način skozi vsebino pesmi predstavijo našo lepo dolino. Naj jih omenim le nekaj: družino, v kateri se je rodilo veliko otrok (Idina mama je bila 21. – najmlajša!) in v kateri je bilo kruha vedno za še ena lačna usta, poletni dogodki na Nanosu od spravljanja sena do sejanja zelja – 'flanc', kot so jim pravili. Zanimiva je tudi škratja taborniška noč, katere vsebino navezuje na Planinsko društvo Podnanos.

V pesmi, ki tke ljubezen v svet, naj omenim duhovnika Stanka Premrla iz Podnanosa, ki je uglasbil našo Zdravljico, in kdo ne pozna opernih pevcev, bratov Rajka in Stanka Koritnika z Lozic.

V tej zbirki potujemo s škratki od pesmic, ki jih lahko starši berejo svojim otrokom za lahko noč, do takih, ki jih otroci lahko berejo in razumejo sami. Z njo želi avtorica prikazati našo dolino in običaje na igriv način skozi dogodivščine malih škratkov.

Lepo ilustrirana zbirka je lahko darilo, s katerim širimo obzorje našemu otroku. Knjigo lahko kupite na DU Vipava v času uradnih ur. Več informacij na tel.št. 040 567 860 ali Ida Semenič 040 723 490

Gospe Idi Semenič (na fotografiji kot mati Pečanka ob 50-letnici filma Tistega lepega dne - leta 2012 v Podnanosu) pa želimo še veliko ustvarjalnega duha.

Mirjam Graovac, predsednica DU Vipava

Oglejte si tudi