Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Prenovljen Lanthierijevev park nudi atraktiven peš dostop do središča Vipave

Vipavska dolina je bil gosto naseljena s plemiškimi posestniki, najpomembnejša je bila posest družine Lanthieri. Park graščine predstavlja najreprezentančnejši del posesti. Na pogled preprosta baročna zasnova, ob natančnejši preučitvi razpoložljivih zgodovinskih podatkov in primerjavo z zatečenim stanjem, kaže skladnost zasnove z zlatim rezom, ki se kaže tudi v najmanjših detajlih zasnove - od baročnih polin do podstavkov za putte. Kljub temu, da je avtorstvo neznano, lahko sklepamo, da park ni bil le preprost, zapozneli odmev evropske mode, temveč so bile v njegovo zasnovo vdelane baročne tendence v smislu proporcev in vsebin in s tem lahko sklepamo, da je bilo skromno ruralno okolje Vipavske doline povezano z evropskim prostorom.

Posebnost parka je bilo 24 kamnitih putov z raznimi rekviziti, ti so v 17. stol.  izkazovali okus lastnika, ki se spozna npr. na književnost, glasbo, slikarstvo in arhitekturo, lahko so predstavljali personifikacije štirih letnih časov, grbe lastnikov  in drugo. Izvedena je bila arheološka raziskava, na osnovi katere poznamo avtentične lokacije putov.

Po vojni je območje oblikoval arhitekt Bitenc in pute prestavil na mestni trg, kjer so še danes. Predstavljajo svojevrstno identiteto trga in mesta.

Prva faza prenove zato vzpostavlja le baročno os in tako dopolnjuje novo baročno podobo graščinskega kompleksa. V mestotvornem kontekstu pa nova baročna os v Lanthierijevem parku nudi atraktiven peš dostop do središča Vipave.

Besedilo: mag. Marvy Lah u.d.i.k.a., konservatorska svetnica OE Nova Gorica ZVKDS


vir: spletna stran ZVKD Slovenije


Oglejte si tudi