Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Jure in mumija

Na OŠ Draga Bajca Vipava se je 12. oktobra odvijal prav poseben dogodek. Učence 4., 5. in 6. razredov sta namreč obiskala avtorja knjige Jure in mumija, Vesna Kamin Kajfež in Tomislav Kajfež. V uvodnem skupnem predavanju je gospod Kajfež učence seznanil z zgodovino 'slovenske' mumije, ki se hrani v Narodnem muzeju v Ljubljani, ter dveh sarkofagov, ki si ju lahko ogledamo na vipavskem pokopališču. Seveda brez omembe našega rojaka Antona Lavrina, ki je zaslužen, da so se ti predmeti znašli na naših tleh, ni šlo.

Sledila je delavnica s šestošolci. Avtorja sta učence seznanila s procesom nastajanja knjige. Predvsem sta se osredotočila na razlago ilustracij, ki so res nekaj posebnega, saj tudi z njimi delo poskuša na verističen način bralcu približati zgodovinsko čas Lavrinovega življenja. Nato pa je sledila naloga za učence. Sami so poskusili zapisati zgodbo z naslovom 'Kako sta sarkofaga končala na vipavskem pokopališču?' Za spodbudo sta nam avtorja zaupala, da bo prav kmalu izšla njuna knjiga, ki bo odgovorila na to vprašanje.

Na delavnici v petem in četrtem razredu so si učenci najprej ogledali zgodbo o mumiji s pomočjo namiznega gledališča kamišibaj, nato pa so ob vodenju avtorjev knjige izdelali svoje lastno gledališče in ustvarili svoje zgodbe. Zgodbe so naslednji dan predstavili pri pouku, nekatere smo tudi posneli.

Dan je bil zanimiv za učence in učitelje, saj smo spoznali še en kamenček iz naše bogate zgodovine.

Učiteljice 2. triade

 

Oglejte si tudi