Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Nova knjiga o Pilonu

V Lavričevi knjižnici bo v torek, 8. novembra ob 18.30, predstavitev nove knjige o ajdovskem slikarju Venu Pilonu, ki sta jo avtorja, dr. Irene Mislej in dr. Miklavž Komelj, poimenovala Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij: Veno Pilon med podobo in besedo

Pri Slovenski matici, ki je leta 1965 izdala avtobiografijo Vena Pilona Na robu, so se letos poklonili umetniku s knjigo, ki predstavlja Vena Pilona ne le kot slikarja in fotografa, pač pa tudi kot pesnika, esejista in pretanjenega premišljevalca. Spremljevalni besedili in izbor Pilonovih slik, esejev in pesmi sta avtorja zasnovala kot preplet avtorskih esejev o Pilonovem življenju, razpetim med rodno Slovenijo, Parizom in drugimi evropskimi mesti, ter njegovega dela, ki zrcali nemirnega in ustvarjalnega duha. Delo prinaša Pilonove najbolj reprezentativne eseje, prvič v takem obsegu pa lahko prebiramo tudi njegove pesmi. Besedila dr. Irene Mislej in dr. Miklavža Komelja dopolnjujejo celostranske reprodukcije Pilonovih slik in fotografij ter manjše reprodukcije, ki kot medbesedilne vinjete spremljajo tekste. Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in Občine Ajdovščina.

Ker Pilonovo galerijo trenutno prenavljajo, bo predstavitev v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini, vodila ga bo umetnostna zgodovinarka Maja Marinkovska.

Zaradi covida in prehladnih obolenj priporočajo, da si med obiskom v knjižnici nadenete obrazno masko.

Oglejte si tudi