Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Mojster Jakob Vozel – prvi izpričani vipavski stavbar

V začetku oktobra izide pri Založbi ZRC v Ljubljani knjiga Vipavca Božidarja Premrla Nesmrtni kamen in njegovi mojstri v gornji Vipavski dolini in okolici, ki bo zanimiva tudi za bralce našega časnika. Tokrat objavljamo iz nje povzetek poglavja o mojstru Jakobu Vozlu iz Vipave.

Edini z imenom in krajevnim izvorom izpričani vipavski kamnoseški in zidarski mojster ali stavbar iz druge polovice 16. stoletja, je Jakob Vozel (Bosall). Zanj vemo, ker se je leta 1584 podpisal v gradbenem napisu na cerkvi Najdenja sv. Križa v Križu pri Trstu.

Cerkev je bila tistega leta prezidana v zapoznelem poznogotskem stilu, današnjo podobo pa je dobila z nadaljnjimi gradbenimi posegi v 17. in naslednjih stoletjih. Na njeni zunanjščini sta se od kamnitih stavbnih členov iz poznega 16. stoletja ohranila spodnji del zahodnega pročelja s poševno posnetim talnim zidcem, ki je sezidano iz pravilnih kvadrov apnenca, in profiliran portal v južni stranski fasadi, ki ima na šilastem loku vklesano letnico 1584. Tja je bil verjetno prestavljen iz glavnega pročelja leta 1623, ko je tržaški škof Rinaldo Scarlichi dal kriško cerkev povečati.

Vsi klesanci pročelja imajo široke z dletom rezane robove, obdelani pa so z oskrdjo – koničastim kamnoseškim kladivom. Njihovi skladi tečejo v isti višini po celi širini pročelja. V četrtem skladu nad talnim zidcem je tik desnega vogelnika klesanec, na katerem je s krepkimi črkami vklesan petvrstični latinski napis, sočasen z gotskim portalom: ANNO D(OMI)NI 1584 / MENSIS IVNII 13. / CLAVIGARVS MARCVS BOGA= / TAZ, M(A)G(ISTE)R IACOB(VS) BOSALL / DE WIPPAVA. V naslednjem skladu sta levo od tega napisnega kamna še dva klesanca, ki tvorita z njim celoten napis. Na prvem, ki je obrnjen narobe, je vklesano še ime drugega ključarja: I(OANN)ES BOGA(TAZ) CLAV(IGA)R; na drugem pa sta drug ob drugem vklesana mojstrov kamnoseški znak in grški križec.

Celotni napis se v prevodu glasi: Leta Gospodovega 1584, 13. (dne) mesca junija, ključar Marko Bogatec, mojster Jakob Vozel iz Vipave. / Janez Bogatec, ključar. Ti napisni kamni so izjemen epigrafski spomenik, ker sta na njih vklesana podpis in kamnoseški znak tega vipavskega mojstra edina znana pisna sled, ki jo je pustil za sabo.

Mojstrov dvojni znak v Križu pa ni edini njegov ohranjeni kamnoseški znak. Na prekladi gotskega okenca na hiši Tišlerjevih v Štanjelu je namreč enak znak kot v Križu, le da je ob njem zvrnjen grški križec (x). Ponovitev tega dvojnega znaka dá misliti, da križec ob kamnoseškem znaku na pročelju kriške cerkve ni običajno krščansko znamenje, temveč sestavni del dvodelnega kamnoseškega 'podpisa' Jakoba Vozla, ki ga je mogoče razumeti tudi kot mojstrski znak stavbarja kriške cerkve.

Božidar Premrl

 


 

 

 

 

Oglejte si tudi