Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ljubezen je … pomladni koncerti Komornega zbora Ipavska

Komorni zbor Ipavska z zborovodkinjo Damjano Vončina se je v pomlad podal s tremi koncerti s skupnim naslovom Ljubezen je … Prvi koncert so izvedli konec februarja v polni dvorani Kulturnega doma Vipava, drugega v Viteški dvorani na Gradu Štanjel, tretjega pa v dvorani Glasbene šole Postojna.

Zgodba koncerta se po idejni zasnovi in izbiri programa zborovodkinje Damjane Vončina začne s trenutkom, ko fant izbira dekle s kotalečim jabolkom med plesom. Je pa vsaka ljubezenska zgodba drugačna. In v tej fant misli, da se bo dekletu prikupil, če ji bo prinesel denar. Ona pa se izgovarja, da bi prišla k njemu, če ne bi bil tako daleč. Mi pa vemo, da so tudi največje razdalje premagljive, če imamo željo in ljubezen priti do ljubega ali ljube. V kolikor do tega ne pride, žalujejo celo rože v vrtičku, o čemer pojeta solista Karmen Nabergoj in Anže Lukan.   

Ko se končno najdeta dve sorodni duši in že sanjata o skupni prihodnosti, včasih vmes poseže usoda. Fant mora k vojakom, dekle joka, on jo tolaži: Ne jokaj, ljubica, ne bodi žalostna, čez kratkih sedem let se bova vid'la spet. Sedem let … Dolga leta čakanja … Ona je žalostna, bolna. Mama jo tolaži in išče rešitev. Je rešitev lepa roža? Ne. Rešitev je fant, ki jo bo imel rad.

Tudi fantu ni vedno lahko, išče svoje dekle. Njegovo dekle in njegovo srce je tam, kjer luna in zvezde gredo za goro.

Končno se srečata, se dobita … in ugotovita, kako zelo ljubita eden drugega. Iščeta trenutke, ko bosta lahko skupaj. Sama. Samo onadva.

Kjer je ljubezen, tam je lepo, tam sta veselje in radost. Ko pa gre nevesta od doma, je pri starših tudi nekaj žalosti in skrbi. A vse to je pozabljeno na poroki, ko vsi veselo plešejo, pojejo, se veselijo in gostijo. S svojim veseljem preglasijo celo zvonjenje zvonov, ki pozdravljajo ženina in nevesto.

Po poroki sledi lep, čustven dogodek, rodi se sad njune ljubezni, drobna punčka, ki jo ljubkujeta, božata in uspavata. To nežnost in čudežnost toliko bolj doživeto odpojeta Klara in Anže Lukan, ki v resnici doma ljubkujeta svoja otročička. 

Venček priredb ljudskih in avtorskih skladb različnih slovenskih skladateljev je v celoto oblikovala zborovodkinja Damjana Vončina s pevci Komornega zbora Ipavska. Koncertno rdečo nit pa je vlekla in pletla Mateja Rosa, ki je s svojo besedo glasbi dodala še čar sanj in miline.

Vida Trošt

 

Oglejte si tudi