Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Komorni zbor Ipavska v Benečiji

Ob začetku pevske sezone smo se pevci Komornega zbora Ipavska v soboto, 28. 8. 2021, odpravili k rojakom v Benečijo. Naš pevec Marinko je prevzel organizacijo izleta in nas s svojim vsem dobro poznanim avtobusom popeljal ob Soči do Kobarida, kjer smo si ogledali Sirarski muzej Od planine do Planike, muzej Mlekarne Planika, v katerem je z etnografskimi eksponati in raznovrstnim gradivom prikazana dediščina planinskega pašništva in tradicija posoškega sirarstva. Pot smo nadaljevali čez Livek in Livške Ravne do Kolovrata, muzeja na prostem, ki se nahaja na Poti miru. Ohranjeni jarki pričajo o nekdanji obrambni črti italijanske vojske v prvi svetovni vojni, razgledi na Krn in bližnje vrhove ter pogled na dolino reke Soče pa očarajo vsakega mimoidočega.

Pot je ob poslušanju zgodb in prigod iz bogate Marinkove zakladnice hitro minila, na italijanski strani pa nas je v vasi Klobučari v svoji oštariji že čakal Massimo z odličnimi njoki. Sledil je spust v dolino potoka Rieke, kjer smo se v vasi Hlodič pri zakoncih Rutar z zanimanjem zatopili v bogato etnografsko zbirko in raznorazne razstavljene predmete ter starine, ki so našle mesto v njunem družinskem muzeju, nas pa popeljale v neke druge čase. Posedanje na jesenskem soncu ob naravnem tolmunu v neokrnjeni naravi (in skok pogumnih v osvežilno vodo) je bilo žal prekratko, pot nas je namreč že vodila v Špeter Slovenov ob reki Nadiži, kjer nas je sprejel Jurij Bankič, pomemben kulturni delavec med beneškimi Slovenci.

Pod vodstvom naše zborovodje Damjane Vončina smo v mogočni cerkvi svetega Petra peli pri sveti maši v slovenskem jeziku. Mašo je daroval beneški duhovnik Marino Qualizza, eden izmed zadnjih čedermacev, ki se zavzema za ohranjanje slovenstva v Benečiji in širše, v Špetru pa v slovenščini mašuje vsako soboto zvečer. Po maši smo pevci navdušili zbrane poslušalce še s krajšim nastopom sakralnih skladb, pred cerkvijo pa smo se od naših rojakov poslovili s slovenskimi ljudskimi.

Naše popotovanje smo sklenili z degustacijo Marinkovih vrhunskih vin, napolnjeni z nepozabnimi vtisi z obiska prelepih krajev in srečanj z zanimivimi ljudmi v Benečiji ob skupnem druženju in petju pa smo več kot uspešno začeli z novo pevsko sezono, v kateri v svoje vrste vabimo tudi nove pevce. Vabljeni!

pp

Oglejte si tudi