Logo MojaObčina.si

Vipava

DANES
8°C
6°C
JUTRI
5°C
-1°C
Deli
4762

Komorni zbor Ipavska na Sardiniji

Za člane Komornega zbora Ipavska, ki ga vodi dirigent Michele Josia, je čas počitnic tudi čas, da pogledamo na minulo sezono in načrtujemo delo naprej. Izredna pevska sezona se je zaključila z vročim in uspešnim gostovanjem na Sardiniji.

V okviru 14. mednarodnega festivala zborovske glasbe 'Nella città dei Gremi' smo imeli prvi koncert v petek, 21. julija, v cerkvi sv. Katarine v centru mesta Sassari, kjer smo se predstavili s sakralnim in ljudskim programom slovenskih avtorjev (Čopi, Makor, Lebič, Vremšak, Pustinek Rakar, Slosar ...).

Drugi koncert naslednjega dne v baziliki Presvetega srca je nosil naslov 'Luči in sence od romantike do moderne' (Mendelssohn, Whitacre, Sisask, Wolf, Orban, Busto, Ešenvalds ...). Na tem koncertu smo prvič javno izvedli tudi Wolfovo skladbo z odličnimi solisti in klavirsko spremljavo izvrstne mlade pianistke Janje Nagode. Polna bazilika navdušenih poslušalcev je bila najboljša in najbolj prijetna nagrada za izvrsten koncert, izpeljan v pravih tropskih razmerah, kakršnih niso doživeli niti člani z najdaljšim stažem v zboru.

Poleg dveh glavnih koncertov smo imeli še 'open air' nastop na dan prihoda v mestni četrti 'Li Punti', naslednji dan pa nastop v središču mesta Sassari v mešani zasedbi (slovenske ljudske pesmi), na izključno prošnjo organizatorja pa smo še enkrat zapeli Slosarjevo skladbo Ive v odlični izvedbi solista Tineta Krtelja.

Moška sekcija se je predstavila še z ljubezenskimi in narodno prebudnimi skladbami. Ob tem nastopu velja omeniti še zanimivost, ki so jo opazili pevski kolegi iz moškega zbora Corocastel iz Conegliana (Treviso, Italija). Ko so naši fantje peli pesem Predraga lahko noč - aranžma je uredil oz. zapisal v notno črtovje član zbora, baritonist in glasbenik Bogdan Praček - so nekateri starejši pevci zbora Corocastel peli na isto melodijo drugo pesem v italijanskem jeziku, katero so nekoč prepevali italijanski Alpini. Prav zaradi te prigode se je stkala posebna vez med zboroma Ipavska in Corocastel iz Conegliana. Kratek nastop pa je zbor izvedel še na ladji, ko smo iz Livorna pluli na Sardinijo. Turisti so prisluhnili in navdušeno zaploskali.
Po vseh nastopih in koncertih smo si zadnji dan bivanja na Sardiniji privoščili turistični obisk mesta Alghero ter v živo preizkusili tudi slanost morja ter vročino sončnih žarkov na odprtih peščenih plažah.

Z vidika organizacije je bilo to gostovanje eno izmed zahtevnejših do sedaj, saj je bilo potrebno usklajevanje med obveznostmi članov, urniki trajektov, pričetkom festivala in razpoložljivimi sredstvi, kar pa je odlično izpeljal predsednik zbora Tomaž Bavčar. Takega obsežnega projekta pa ne bi mogli izvesti brez naših glavnih sponzorjev: Občine Vipava, Občine Ajdovščina in družbe MAHLE  iz Šempetra.

Vida Trošt Vidic

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij