Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Komorni zbor Ipavska na Češkem

Komorni zbor Ipavska iz Vipave se je junija spet odpravil na pot, tokrat na turnejo na Češko, na posebno povabilo ravnateljice Osnovne umetniške in glasbene šole v Jirkovu Milene Sairelové in Komornega mešanega zbora Ventilky iz mesta Jirkov.
Prvi večer smo bili gostje podžupanje Davke Jurštakové v mestni hiši v Jirkovu. Sprejem je bil prisrčen in veličasten, poln prijaznih pozdravov, daril in pesmi. Pričakali so nas ravnateljica, zborovodja domačega zbora s člani zbora pa tudi naša zvesta prijateljica Zorka Jaroušova, ki nas podpira in spremlja vse naše nastope na Češkem, naša gostja pa je bila tudi že v Sloveniji. Seveda sta kmalu zazveneli slovenska in češka pesem. Podžupanja nas je seznanila z zborovsko kulturo in pevsko tradicijo v mestu in nas prijazno spremljala vse dni našega gostovanja, kar nas je prijetno presenetilo in seveda dalo našemu obisku še večji pečat.

Po sprejemu v mestni hiši smo se nastanili v veličastnem gradu Červený Hrádek (Rdeč grad) in se počutili skoraj kraljevsko. Čudovita zgodnje baročna palača je bila zgrajena v letih od 1669 - 1675 in se nahaja dva km severno od mesta v čudovitem okolju sredi gozda ob jezeru, od leta 1958 pa je zaščitena kot kulturni spomenik.

Svoj prvi nastop smo imeli v mondenem mestu z izjemno zgodovino, ki se nahaja na sotočju rek Ohře in Tepla, približno 130 km zahodno od Prage. Imenuje se po kralju Karlu IV, ki je ustanovil mesto leta 1370 in je znan po svojih vročih vrelcih, termah in turistični dejavnosti. V stebrišču prekrasnega mesta Karlovy Vary sta poslušalce najprej navdušila dva češka zbora, Komorni mešani zbor Ventilky iz Jirkova in Pevski zbor Comodo Gimnazije Chomutov, ki ju vodita izredna glasbenika in tudi zakonca Marie Hánova in Luboš Hána, nato pa se je z avtorskimi skladbami in priredbami slovenskih ljudskih pesmi predstavil Komorni zbor Ipavska, ki ga vodi dirigent in skladatelj Michele Josia.

Po uspešnem nastopu vseh treh zborov in skupnem kosilu smo si skupaj z gostitelji ogledali Muzej Jan Becher s proizvodnjo in degustacijo beherovke, svetovno znane pijače, temu pa je sledil ogled gradu Loket in prava grajska večerja, kjer seveda ni manjkala pesem.

Naslednjega dne smo si ogledali bližnje rudnike in muzej na prostem Tušimice, popoldan pa je bil na vrsti glavni nastop na Festivalu Vokal Jirkov. Na tem koncertu so nastopili vsi trije že omenjeni zbori, pridružil pa se je še Ženski komorni zbor Cantica Bohemica iz Litomeric, ki ga vodi dirigent Vladimír Frühauf, s katerim nas vežejo globoke prijateljske vezi, zato smo se jih še posebej razveselili. Zbor je namreč že gostoval pri nas v Vipavi, prav tako pa smo se tudi mi na njihovo povabilo udeležili pevskega festivala z dolgoletno tradicijo v njihovem domačem kraju, kjer so nas izjemno lepo sprejeli in smo skupaj preživeli nepozabne trenutke.

Ob prekrasni zborovski glasbi in zahtevnem programu štirih pevskih zborov nas je razveselil in navdušil tudi obisk in govor slovenskega veleposlanika v Pragi Leona Marca, ki se je prijazno odzval vabilu organizatorjev. Veleposlanik Marc je doma iz Ajdovščine in je med člani Komornega zbora Ipavska srečal tudi nekaj svojih prijateljev in znancev.

Na koncu koncerta so sledile še skupne pesmi, ki so jih dirigirali Michele Josia, Vladimír Frühauf in Luboš Hána, kar je bilo nepozabno umetniško doživetje in bo še dolgo odmevalo v naših srcih.

Naslednje jutro smo se člani Komornega zbora Ipavska poslovili od prijaznih organizatorjev in gostiteljev s tiho obljubo, da se kmalu spet srečamo in se odpeljali proti Sloveniji, katere ime smo ponosno predstavljali na Češkem.

Polni nepozabnih vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili domov, ponosni, da smo daleč na Češkem predstavili našo pesem in našo deželo, ob tem pa zagotovo stkali nove globoke vezi prijateljstva in znova dokazali, da je glasba najbolj univerzalen jezik na svetu.

Vida Trošt Vidic, Nataša Uršič Praček

Oglejte si tudi