Dober dan se začne z zdravim zajtrkom. Slovenski tradicionalni zajtrk sestavljajo: kruh, mleko, maslo, med in jabolka.
Projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« je tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov DNEVA SLOVENSKE HRANE, ki poteka vsako leto tretji petek v mesecu novembru. Nosilec projekta je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo in številnimi drugimi partnerji (Čebelarska zveza Slovenije, Zavod RS za šolstvo, NIJZ,…).
Namen in cilji projekta:
- Izobraževati, obveščati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad.
- Poudariti pomen čebelarstva za kmetijstvo.
- Poudariti pomen kmetijstva za samooskrbo.
- Ozaveščati učence o pomenu zdravega načina življenja ( gibanje, zdrave prehranske navade, …)
- Poudariti pomen in tudi prednost lokalno pridelanih živil.
Pri izbiri hrane tako doma, kot v vrtcu, šoli in na delovnem mestu, naj ima prednost hrana, ki je pridelana v Sloveniji, saj je takšna hrana bolj sveža, z več vitamini, bolj hranljiva, s polnejšim okusom, ima pa tudi manj dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.
Učenci so v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka odpeli Slakovo pesem Čebelar, hkrati pa so za vse oddelke osnovne šole še potekale različne delavnice.
Koordinatorica Tradicionalnega zajtrka 2017 na OŠ Veržej: Cvetka Ivančič